Macrisul in stare proaspata e minunat tocat in salate sau in sandwich-uri sau ca o garnitura langa fileuri de peste sau de pui.
Atunci cand este gatit, macrisul e bun sub forma de supa sau sosuri. Sosul de macris este grozav langa o friptura de pasare sau de vita, peste un peste la gratar, la cuptor, fiert sau prajit in tigaie.
Mod de pregatire:
Spalati frunzele de macris, apoi scoateti partea din centru si tulpinile si taiati sau rupeti frunzele.
Intr-o tigaie la foc mediu topiti untul in uleiul de masline..Adaugati macrisul mestecand pana cand frunzele devin ofilite. Scoateti frunzele si adaugati 2 lingurite de amidon dizolvat in putina supa sau apa. Amestecati continuu, pentru a nu se forma cocoloase, apoi adaugati smantana mestecand cu o lingura.
Se adauga inapoi frunzele de macris, o lingura de zahar, sare, piper si se mai fierbe 5-6 minute. La sfarsitul fierberii se adauga sucul de lamaie, dupa gust si verdeata tocata.
Sosul de macris se serveste cald, la friptura de miel, pasare sau vita. Eu acum l-am servit peste tagliatoni fierte dupa instructiunile de pe ambalaj, dar puteti folosi orice alt sortiment de paste.