Curcan dulce-acrisor in stil asiatic, aceasta reteta s-a nascut cand am gasit la LIDL in saptamana chinezeasca, un Sos chinezesc dulce-acrisor si am zis sa-l incercam. A iesit un deliciu si va invit sa-l incercati si voi!
Mod de pregatire:
Carnea de curcan (pui, porc sau vitel) fara piele se taie in fasi. Se sterg bucatile prin tamponare, se tavalesc prin faina, se scutura si se prajesc intr-o tigaie (de preferinta wok), in ulei de arahide si o lingura de unt la foc tare, pana isi schimba culoarea si se rumeneste.
Se scoate carnea din ulei, se adauga un cub mic de unt care va desprinde arsurile prinse de la carne. In acest ulei se adauga ceapa tocata fin, ghimbirul ras, zaharul brun, sosul de peste, sosul de soia, ardeiul iute si gras tocate fin si ceapa verde taiate oblic. Se lasa sa se distuie iar cand zaharul s-a topit se adauga jumatate de borcan / conserva de Sos de chinezesc dulce-acrisor care in afara de alte legume contine si muguri de bambus si bucati de ananas.
Se mai da un clocot dupa care se adauga carnea si ciupercile chinezesti – urechi de lemn deshidratate, iar daca nu aveti se pot folosi si champignon. Se lasa sa fiarba iar daca sosul este prea gros se poate adauga putina apa calda. Se pune mixtul de condimente asiatic gustand, pentru ca si sosul de soia si cel de peste sunt sarate. Este gata cand carnea este frageda si sosul este matasos si lucios.
Se serveste cu orez fiert in apa cu sare, o parte orez – doua parti apa. Jumatate se lasa alb si-n cealalta jumatate se adauga curcuma.
Se aseaza pe farfurie ca o cupola si-n jur carnea in sos. Pofta buna!
Cum sa nu fie minunat cu asemenea ingrediente bune !
Bine ca mi-ai amintit Sara, ca si eu am un sos de la ea…sa vad de care.
Te tzuc !