Prajitura Boema este o prajitura clasica si cunoscuta de majoritatea. Cu blatul sau de cacao in sirop de rom, acoperit de un fondant, apoi o crema de ciocolata si multa frisca deasupra, in mod sigur nu poate fi refuzata de nimeni. Am vazut nu demult prajitura pe cateva bloguri si mi s-a facut pofta, asa ca… m-am pus pe prajiturit!
Sirop:
1 lingurita cu zeama de Iamaie
Mod de pregatire:
Pregatim un blat de pandispan cu cacao ca AICI. Tapetam o tava de 22 x 30 cm cu hartie de copt si coacem blatul in cuptorul preancalzit la 180 °C pentru aprox. 25 minute sau pana trece testul scobitorii.
Se scoate blatul din tava si se pune la racit pe un gratar pana se pregatesc siropul si cremele.
Pentru sirop se caramelizeaza zaharul apoi se adauga apa treptat si se mai fierbe cca 2-3 minute. Se da la racit si se adauga apoi esenta de rom. Cand blatul s-a racit complet se taie in patrate care se insiropeaza cu siropul de zahar ars. La dimensiunea blatului vor iesi intre 12-15 bucati, in functie de marime.
Pregatirea serbetului:
Serbetul se poate cumpara din supermarket sau il puteti face in casa. Eu aveam doar de trandafiri asa ca a trebuit sa-l fac. Intr-o cratita cu fund dublu se pune la foc mic sa fiarba apa cu zaharul. Cand siropul incepe sa fiarba in clocot, se adauga o lingurita cu zeama de Iamaie ca sa nu se zahariseasca si ciocolata rasa. Se îndeparteaza spuma periodic pana cand se leaga siropul. Se incearca punctul final al fierberii, dand drumul catorva picaturi de sirop intr-o ceasca cu apa foarte rece. Daca picaturile nu se dizolva iîndata si pot fi luate intre degete, fierberea este terminata si cratita se ia imediat de pe foc.
Dupa ce s-a racit putin, serbetul se freaca cu o lingura pana ce isi schimba culoarea. Se poate adauga putin unt pentru a se freca mai usor. Imediat asa cald il turnam peste prajitura insiropata. Trebuie lucrat repede ca se intareste. In acest caz se mai pune putin pe foc.
Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un castron. Frisca se incalzeste pe aragaz pana aproape de punctul de fierbere, iar apoi se toarna peste ciocolata din castron si se amesteca bine pana cand se omogenizeaza si devine o pasta. Se tine la frigider pana se raceste complet.
Dupa timpul de racire se mixeaza la viteza mica pana se deschide la culoare si capata o consistenta semi-moale, care se poate pune intr-un poche cu care se ormeaza fiecare prajitura.
Se bate si frisca pentru ornat si tot cu un poche se orneaza prajiturile. Se decoreaza cu bilute de ciocolata sau toping. Delectati-va!
una din prajiturile mele preferate!
una din prajiturile mele preferate!