Prajitura Boema



Prajitura Boema este o prajitura clasica si cunoscuta de majoritatea. Cu blatul sau de cacao in sirop de rom, acoperit de un fondant, apoi o crema de ciocolata si multa frisca deasupra, in mod sigur nu poate fi refuzata de nimeni. Am vazut nu demult prajitura pe cateva bloguri si mi s-a facut pofta, asa ca… m-am pus pe prajiturit!

 

Blatul:/ tava de 22×30 cm 
8 oua
8 linguri zahar
3 linguri ulei
2 linguri pline de cacao Dr. Oetker
6 linguri faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita esenta de rom

 


Sirop: 
200 g zahar
300 ml apa
1 lingurita esenta de rom

 

Glazura din serbet de ciocolata: 
250 g zahar
100 ml apa
1 lingurita cu zeama de Iamaie
50 g ciocolata amaruie rasa sau cacao
50 g unt

 

Crema de ciocolata ganache:
300 g ciocolata neagra cu minim 50% cacao
300 ml frisca lichida meggle sau smantana pentru frisca

 

Pentru ornat: 
300 ml frisca lichida meggle sau smantana pentru frisca
bilute de ciocolata sau topping de ciocolata (optional)

 

Mod de pregatire:
Pregatim un blat de pandispan cu cacao ca AICI. Tapetam o tava de 22 x 30 cm cu hartie de copt si coacem blatul in cuptorul preancalzit la 180 °C pentru aprox. 25 minute sau pana trece testul scobitorii.
Se scoate blatul din tava si se pune la racit pe un gratar pana se pregatesc siropul si cremele.

 



Pentru sirop se caramelizeaza zaharul apoi se adauga apa treptat si se mai fierbe cca 2-3 minute. Se da la racit si se adauga apoi esenta de rom. Cand blatul s-a racit complet se taie in patrate care se insiropeaza cu siropul de zahar ars. La dimensiunea blatului vor iesi intre 12-15 bucati, in functie de marime.

 

Pregatirea serbetului:
Serbetul se poate cumpara din supermarket sau il puteti face in casa. Eu aveam doar de trandafiri asa ca a trebuit sa-l fac. Intr-o cratita cu fund dublu se pune la foc mic sa fiarba apa cu zaharul. Cand siropul incepe sa fiarba in clocot, se adauga o lingurita cu zeama de Iamaie ca sa nu se zahariseasca si ciocolata rasa. Se îndeparteaza spuma periodic pana cand se leaga siropul. Se incearca punctul final al fierberii, dand drumul catorva picaturi de sirop intr-o ceasca cu apa foarte rece. Daca picaturile nu se dizolva iîndata si pot fi luate intre degete, fierberea este terminata si cratita se ia imediat de pe foc.
Dupa ce s-a racit putin, serbetul se freaca cu o lingura pana ce isi schimba culoarea. Se poate adauga putin unt pentru a se freca mai usor. Imediat asa cald il turnam peste prajitura insiropata. Trebuie lucrat repede ca se intareste. In acest caz se mai pune putin pe foc.

 


Crema ganache:
Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-un castron. Frisca se incalzeste pe aragaz pana aproape de punctul de fierbere, iar apoi se toarna peste ciocolata din castron si se amesteca bine pana cand se omogenizeaza si devine o pasta. Se tine la frigider pana se raceste complet.
Dupa timpul de racire se mixeaza la viteza mica pana se deschide la culoare si capata o consistenta semi-moale, care se poate pune intr-un poche cu care se ormeaza fiecare prajitura.

 

Se bate si frisca pentru ornat si tot cu un poche se orneaza prajiturile. Se decoreaza cu bilute de ciocolata sau toping. Delectati-va!

 





Recomandările noastre

2 comentarii

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.