Prajitura Fantastica este o prajitura cu crema de vanilie intre doua blaturi, unul de cacao si altul din albusuri cu nuci si cirese ( visine ) din compot, iar vara le folosit proaspete. Se pregateste destul de simplu, cum v-am obisnuit deja, asa ca va invit sa o incercati.
Ingrediente tava de 20 x 30 cm:
Blat maro cu cacao:
6 oua
6 linguri de zahar
2 linguri ulei
2 linguri de apa
6 linguri faina
2 linguri de cacao
Blat alb din albusuri:
6 ou albusuri
sare
6 linguri de zahar praf
150 faina
100 g nuci prajite
1 compot de cirese sau visine
Crema de vanilie cu unt:
500 ml lapte
2 lingurite esenta de vanilie sau o pastaie
6 galbenusuri de ou
120 g de zahar
60 g amidon
200 g unt
Glazura:
150 g ciocolata
20 g unt
Modul de pregatire Prajitura Fantastica:
Prepararea blatului maro:
Intr-un bol se bat 6 albusuri cu un mixer pana devin tari. Se adauga zaharul altermand cu galbenusurile si lingurile de apa rece si ulei. Se cerne faina cu cacao si se adauga in aluat in 2-3 transe, amestecand usor cu o lingura sau un tel.
Se rastoarnantr-o tava de copt de 20 x 30 cm tapetata cu hatie de copt.
Se da la cuptrul incins la 170 °C pentru 25-30 de minute. Se scoate cand este gata, se rastoarna si se scoate hartia, apoi se lasa sa se raceasca.
Pregatirea blatului din albusuri:
Se face o bezea din 6 albusuri, sare si 6 linguri de zahar praf. galbenusurile le vom folosi la Crema de vanilie.
Se incorporeaza apoi faina, nucile tocate cu un cutit. Se rastoarna intr-o tava de 20 x 30 cm captusita cu hartie de copt, se adauga pe toata suprafata ciresele sau visinele din compoy, scurse si fara samburi.
Se coace timp de 25-30 de minute la 170 °C . Se scoate dim cuptor se rastoarna si se desprinde usor hartia de copt. Se lasa la racit.
Pregatire Crema de vanilie:
Se pune laptele pe foc cu vanilia. Galbenusurile se amesteca cu zahar, pana devin cremoase. Se incorporeaza amidonul, apoi dizolvam cu putin lapte rece.
Cand laptele de pe foc s-a incalzit, se adauga cateva linguri peste galbenusuri ca sa le aducem la aceeasi temperatura, se omogenizeaza putin, apoi se rastoarna totul peste laptele cald de pe foc. Se lasa pana se ingroasa, mestecand mereu.
Se ia de pe foc si se pune deasupra o folie de plastic lipita de crema ca sa se evite formarea de crusta si se lasa la racit. Folia nu trebuie sa inchida ermetic vasul, ca astfel transpira.
Intre timp spumam untul intr-un bol incapator si incorporam crema de vanilie.
Asamblarea:
Se intinde blatul maro, deasupra crema de vanilie si se acopera cu blatul alb din albusuri. Se topeste ciocolata si se intinde deasupra.
Pana sa se intareasca ciocolata se traseaza pe unde vom taia bucatile de prajitura. Delectati-va!
Sursa inspiratiei: receptneked.hu