Tocanita de pipote nu am mai mancat cam de ceva vreme. Am tot cautat dar nu gaseam pipote mari si frumoase.In cele mai multe magazine pipotele se vand amestecate cu inimi si mie una imi plac doar pipotele. Zilele acestea am gasit separat, am si cumparat si sotul meu Miki s-a pus pe treaba, ca el o face tare buna … ca la mama acasa. Va invit sa o incercati si voi.
Ingrediente:
500 g pipote de pui
1 lingura de grasime de gasca (sau 100 bacon cuburi)
1 ceapa rosie potrivita
10-12 cm de praz
3-4 catei de usturoi
1 ardei rosu
1 ardei galben
150 ml suc de rosii
pasta de ardei iute (optional)
1 lingura boia dulce
1 lingurita rasa de chimion
1 crenguta mica de rozmarin
sare
piper
Mod de pregatire Tocanita de pipot:
Pipotele se curata si se spala bine. Cele mari se cresteaza pe mijloc. Se se pot taia in cubulete dar eu am ales sa le las intregi ca tocanita va fii mai aspectuoasa.
Se pun intr-un vas si se distuie in o lingura de grasime de gasca sau de gaina, dar cum nu am avut pe moment am distuit intai 100 g de bacon taiat in bucati si in grasimea lasata am pus pipotele. Se adauga apoi apa clocotita peste ele si se fierb cc. 45-50 minute cu capacul pus.
Separat se distuie ceapa taiata julien, prazul si ardei taiati in rondele. Se adauga sucul de rosii si boiaua dulce diluata in 2 linguri de apa in care au fiert pipotele si selasa sa fiarba timp de 10-15 minute împreuna.
Cand s-au inmuiat se adauga pipotele fierte. Se condimenteaza dupa gust cu sare, piper, si chimion. Se adauga usturoiul pisat sau feliat si optional pasta de ardei iute. Eu nu am adaugat ca-mi place dulce. Se mai lasa cateva clocote sa se ingroase putin sosul, apoi se ia de pe foc.
Se serveste cu mamaliguta, orez sau taitei. Am ales taitei pregatiti din 1 ou, 1 galbenus, sare, putin ulei si faina cat sa iasa ca un aluat de clatite dar mai gros, care se trece printr-o forma speciala si se fierb ca orice paste. Pofta buna!