Sarmale cu varza dulce fierte in bors – reteta dupa Sanda Marin



Sarmale-cu-varza-dulce-fierte-in-bors-1

 

Sarmalele un preparat culinar din carne tocata (amestecata cu orez si cu alte ingrediente) infasurata în foaie de varza, de vita etc.in forma unor rulouri … definitia din DEX, dar fiecare stie deja ce si cat de bune sunt sarmalele.
Am ales sa fac o reteta dupa cunoscua Sanda Marin alias Cecilia Maria Simionescu. Cum noua ne place borsul, m-a tentat ideea de a le opari si apoi fierbe in bors. Incercati si voi ca-s un deliciu!

 

Sarmale-cu-varza-dulce-fierte-in-bors-4

 

Ingrediente:
1 varza mare sau 2 mijlocii
750 g carne tocata amestec
1 felie paine (inmuiata in lapte)
2 cepe
2 linguri orez
100 g untura (am folosit ulei)
sare
piper
marar tocat
1 crenguta mica de cimbru
1 ardei gras (optional, eu nu am pus)
5-6 rosii feliate (sau 2 linguri bulion)
1 l de bors
(eu am folosit 250 ml la oparit foile si 250 ml la fiert)

 

Sarmale-cu-varza-dulce-fierte-in-bors-3-1

 

Mod de pregatire Sarmale cu varza dulce fierte in bors:
Putem folosi carne amestec gata tocata sau carne macra de porc si vita pe care o dam prin masina de tocat.
Desi de regula nu adaug paine in sarmale pentru ca se pune orez, acum am respectat reteta lui Sanda Marin si am adaugat in carnea macinata si o felie de paine inmuiata in lapte si apoi bine stoarsa si sfaramitata.

Separat intr-o tigaie se prajeste ceapa taiata marunt in ulei sau untura dupa preferinte. Cand incepe să se ingalbeneasca, se adaugă orezul spalat. Se prajeste usor si orezul, se stinge cu putina apa, apoi se pune peste carnea tocata. Se adauga verdeata tocata marunt, sare si piper dupa gust si se amesteca totul sa se omogenizeze.



Se desfac foile de la o capatana frumoasă de varza, atat cat ne permite. Se taie cotorul de la fiecare foaie şi se oparesc in bors (eu am indoit si cu putina apa), tinandu-le pana se moaie. Pentru a desface si alte frunze se scufunda varza intreaga in bors si se tine pane foile se pot desprinde usor.

Dupa caz se taie foile in bucaţi potrivit de mari si în ele se inveleste carnea pentru sarmale. Marimea o alegeti fiecare dupa cum se face in zona voastra.
Varza ramasa neintrebuintata la sarmale se taie julien. Se pune un strat de varza taiata in cratita, apoi se aseaza sarmalele una langa alta apoi un al doilea rand, daca va ies mai multe, in functie de marime.
Intre randuri se asaza felii de rosii, eu le-am asezat intre sarmale pentru un aspect mai placut.

 

x-IMG_1198

 

Deasupra se pune inca un strat de varza taiata. Se adauga un pahar de bors, fiert separat, strecurat si indoit cu apa ca sa nu fie prea acru, plus 2-3 linguri de rosii taiate cuburi sau puţin bulion de rosii si dupa preferinta o lingura de untura de porc.

Se lasa sa fiarba pe aragaz, apoi se da la cuptor, la foc potrivit pana scade zeama atat cat trebuie.

 

x-IMG_1205-1

Cun sarmalele sunt mult mai bune incalzite, este recomandat să fie pregatite din ajun.

Pofta buna!





Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.