Tort Buturuga de Craciun (La bûche de Noël) reprezinta simbolul semineului, care in timpul iernii incalzeste casele oamenilor. In special in tarile francofone, cina de Craciun se incheie cu „La bûche de Noël” sau Buturuga de Craciun care isi are originile de prin secolul XII.
In mod traditional, buturuga este taiata din padure inainte de rasaritul soarelui, dintr-un copac fructifer si batran. Apoi este binecuvantat de batrani inainte de a fi ars pe foc in semineu.
Ingrediente blat:
6 oua mari sau 7 mici
240 g zahar praf
60 g unt moale
200 g faina
40 g cacao Dr. Oetker
putina sare
1 lingurita esenta de vanilie dr. Oetker
Crema de mascarpone:
400 g mascarpone (sau o crema de branza fina)
100 g zahar praf
200 ml frisca lichida (am folosit Pilos 30% /LIDL)
Ganache de ciocolata:
300 g ciocolata cu 52 % cacao
400 frisca lichida Meggle
rom, brandy / dupa gust
Mod de pregatire:
Pregatire blatul:
Separam ouale si cu mixerul batem tare albusurie unde am adaugat si putina sare. Dupa ce s-au intarit, incorporam zaharul alternand cu galbenusurile si untul foarte moale.
Cernem separat ingredientele uscate: faina, cacao. Oprim mixerul si cu o spatula sau un tel incorporam cu miscari ample ingredientele uscate.
Intindem conpozitia in tava de la cuptor tapetata cu hartie de copt. Dam apoi la cuptorul preincalzit la 180° C pentru 25 de minute.
Cand este copt se rastoarma pe un servet de bucatarie curat si presarat cu zahar praf, ca sa nu se lipesca blatul de prosop.
Se ruleaza in prosop pana facem crema de mascarpone.
Crema de mascarpone:
Intr-un bol se mixeaza branza mascarpone cu zaharul praf. Se adauga si frisca batuta tare separat.
Pregatire ganache de ciocolata:
Intai facem un ganache din 300 g ciocolata cu 52 % cacao si 400 ml frisca lichida. Frisca se pune pe foc, iar cand s-a incalzit se pune peste bucatile de ciocolata. Se amesteca pana se topeste ciocolata si se formeaza o crema. Se da la rece 2-3 ore.
Asamblam rulada:
Derulam blatul de rulada, intindem crema de mascarpone pe toata suprafata si apoi rulam strans. Pentru ca nu-i o simpla rulada ci un butuc de copac, taiem de la un cap o bucata pe oblic, pe care o montam pe rulada de baza, obtinand astfel un chiot de butuc. In caz ca puneti „chiotul” deasupra, ca la mine, il fixati cu un bat de frigaruie. Daca este pe lateral nu este nevoie.
Dupa ce s-a racit ganache-ul il mixam putin ca sa devina mai cremos, adaugand si rom, apoi il intindem peste Buturuga noastra de Craciun. Se fac stiati care sa reprezinte nervurile lemnului, iar la capete cu crema alba de mascarpone, cu un poche cu un dui mic, trasam vechimea butucului.
Bucurati-va de Sarbatori!