Linzer Tort



 

Linzer Tort este foarte cunoscut in Austria, Ungaria, Germania. Este un produs sfaramicios din migdale, cu o umplutura de jeleu rosu de coacaze, zmeura sau gem de caise, prune. Acesta este acoperit de un grilaj de benzi de aluat.

Exista numeroase legende despre aceasta reteta. Una ar fi ca a fost inventata de un cofetar numit Linzer din Viena. Alta legenda o atribuie unui brutar numit Johann Konrad Vogel (1796-1883) din orasul Linz, Austria. Si o alta legenda si probabil ca nu ultima, pretinde ca acest Tort Linzer a devenit popular intr-o cafenea renumita din Budapesta.

 

 

In Statele Unite ale Americi e cunoscut mai mult sub forma de cookie, reteta fiind adusa de austriacul Franz Hölzlhuber prin anii 1850 la Milwaukee, de unde s-a raspandit.

 

 Crusta:

* 250 g faina
* 200 g de migdale macinate
* 200 g unt rece, taiate în bucati mici
* 150 g de zahar
* scortisoara pudra (dupa gust)
* coaja de lamâie, fin rasa
* 1 ou
* sare

 

 

Umplutura:
* 800 g prune fara samburi
* 300 g de zahar
* 2 lg suc de portocale
* 2-3 lg suc de lamaie
* 1 varf de cutit de scortisoara
* 80 ml vin rosu dulce (optional)

 

 

Mod de preparare:
Intr-un castron se amesteca impreuna faina, alunele macinate, zaharul, sarea, zahar vanilat si scortisoara. Se adauga oul, untul taiat cubulete care se framanta cu mixerul si apoi cu mana. Se infasoara intr-o folie de plastic si se da la frigider.

 

 

Desi reteta originala e cu gem, mie imi place sa simt fructul, asa ca am facut dulceata. Am facut-o cu o zi inainte ca sa se raceasca si sa se lege bine.



Am avut 1 kg de prune, care dupa ce le-am scos samburi, plus ce am mai mancat eu, cred ca mi-a ramas cca 800 gr. Se pune zaharul peste prune si se lasa cateva ore sa-si lase zeama. Apoi se pune pe foc, avand griza sa luam spuma de la dulceata.

 

 

Dupa ce nu mmai are spuma se adauga cca 80 ml de vin rosu dulce. Eu am avut un vin tamaios care i-a dat un parfum minunat. Vinul este optional. Mai se lasa putin, iar cand s-a legat suficient, se adauga si sucul de portocala si lamaie si se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca.

Pe o planseta scoatem aluatul de la rece, punem deoparte 1/3, iar restul il intindem si-l aranjam apoi in forma de tarta cu margine inalta de 2 cm.

 

 

Peste acesta se repartizeaza uniform dulceata de prune. Restul de aluat se intinde la fel pe planseta cu faina si cu ajutorul unei rotite, se taie fasii de cca. 1 cm latime, care se aseaza deasupra prunelor, in forma de gratar. Se bate un galbenusul cu putin lapte si se unge gratarul.

 

 

Se coace la cuptor cca. 45 min. Se scoate, se desprinde de pe marginile formei si se lasa sa se raceascape un gratar de bucatarie.

 

 

Desi este un desert asemanator cu o tarta, este foarte diferit. Amestecul de ingrediente si arome il face special. Pofta buna!




loading...



Recomandările noastre

27 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

    Daca nu mi-ar fi adus vecina o felie in seara asta, sigur visam la tarta asta la noapte… Arata foarte bine si cum sint innebunita dupa tarte, sigur e buna… Pupici !!!

  6. 6
  7. 7
  8. 8

    @daniela ce buni sunt vecini cateodata. Te pupic sio saptamana frumoasa!

    @Licuta Marin ai ajuns repede la mine asa ca ai o felie. O seara frumoasa!

    @FLORY multumesc si ma bucur ca-ti place. Pupici!

  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14

    @Ancuta ma bucur ca si tie iti plac. O saptamana frumoasa!

    @Alexandrina multumesc, multe pupicuri!

    @catkitchen ma bucur, pup si o zi frumoasa!

    @dia_diana58 este pentru toti prieteni. Multumesc si te mai astept!

    @DiaMar-bucataria galbena multumesc. Si tie o saptamana frumoasa!

  15. 15
  16. 16
  17. 17

    Arata super! Cred ca n`a mai ramas si ptr mine, si de aceea am "furat" reteta. Cand voi avea timp s`o fac, voi revenii sa`ti spun cum a iesit. Pupici

  18. 18
  19. 19
  20. 20

    @Adela Zilahi cu placere, serveste. Pupici!

    @Amoush si pentru tine este o felie. O seara frumoasa!

    @Simona sa o faci ca-ti va placea sigur. Pupici!

    @Fancy Cake te cred, e bine cand avem amintiri frumoase si dulci. Pup!

    @TeoBucatar pentru prieteni se mai gaseste intotdeauna. O seara frumoasa!

  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>