Tort de ciocolata cu nutella si alune de padure



 

La aniversarea a 7 ani de blogging, Cristina – Diva in bucatarie, a organizat un concurs cu cine realizeaza cel mai apetisant din Torturi ei aniversare.
Eu am ales acest Tort de ciocolata cu nutella si alune de padure, o reteta care sper sa va placa si voua asa cum mi-a placut mie. Inca o data La multi ani Cristina!

 

 

INGREDIENTE:

Pentru blat:
150 g ciocolata neagra
150 g unt
100 g zahar pudra
150 g zahar brun
1 lingura ness
30 ml apa fierbinte
3 oua
70 ml lapte batut
100 g faina cu agent de crestere
100 g faina simpla
50 g alune de padure macinate
1 praf de sare
1 lingurita praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
30 g praf de cacao neagra

 

Pentru crema:
4 galbenusuri
70 g zahar brun
150 ml lapte
120 g amidon
450 g nutella
150 g unt
1 linguritia esenta de vanilie
8 g gelatina granule (optional dupa caz)

 

Pentru decor:
150 g ciocolata cu lapte
2 linguri de lapte
120 g alune de padure

 

 

Modul de pregatire:
Intr-un castron cernem cele doua tipuri de faina amestecate cu praful de copt si bicarbonat, cacao si cele doua tipuri de zahar – astfel incat faina sau praful de cacao sa nu ramana cu bulgarasi.
Separat batem ouale cu laptele. Intr-n vas topim ciocolata neagra impreuna cu untul la baine-marie sau in cuptorul cu microunde, cum sunteti obisnuiti mai bine.
Dizolvam si nessul in apa fierbinte si il turnam peste ciocolata si unt. Luam de pe foc, amestecam bine compozitia. O lasam sa sa raceasca putin.
 



 
Turnam ciocolata peste amestecul de faina si zahar si amestecam. Adaugam si ouale batute cu lapte si omogenizam bine.
Turnam aluatul in 2 forme de 20 cm tapetate cu hartie de copt si le coacem la 180°C, pana trec testul scobitorii (in jur de 30-35 minute).
 

 

Se scoatem si le lasam sa se raceasca cat facem crema, dupa care le taiem din capac ca sa devina neted, dupa care pe fiecare blat il taiem pe jumatate pe orizontala rezultand cate 2 bucati de aceasi inaltime de fiecare blat.

Pentru a realiza crema punem la baine-marie ouale frecate cu zaharul pana deven ca o spuma si dau semen ca se ingroasa.
In laptele caldut dizolvam amidonul si il turnam peste galbenusuri continuand sa amestecam. Se va mai ingrosa, dar nu ca la un pudding, va ramane cremoasa. Dupa 5 minute incorporam si nutella.
Amestecam continuu inca 5-10 minute (cu mixerul), apoi luam de pe foc. Reteta originala are si gelatina dar mie mi-a iesit suficient de consistenta ca nu se mai cerea gelatina.
 

 
Cand crema este calduta incorporam untul si esenta de vanilie si dam la rece. 2-3 ore.
 

 
Mie imi plac blaturile insiropate, cu toate ca de multe ori isi pot trage umiditatea din crema, dar acum am facut un sirop din 200 apa + 100 zahar + essenta de cafea si rom. Am insiropat blaturile, dar nu foarte tare ca tortul avand 4 blaturi va fii inalt si sa nu riscam sa se lase intr-o parte sau alta.
Asamblam tortul avand grija sa pastram crema si pentru ornat. Deci crema o inpartin in 4, ungem 3 blaturi si acoperim cu al patrulea fara crema. Cu ultima patrime de crema imbracam tortul pe lateral.

Alunele de padure le prajim intr-o tigaie, cu atentie doar cat sa se desprinda cojile si sa capete un gust crocant.
 

 
Alegem vreo 40-45 de alune intregi pentru decor, cele care s-au curatat bine, iar pe restul le tocam grosier si le lipim pe lateral peste crema.
Pentru decorul final topim ciocolata cu lapte la microunde impreuna cu 4-5 linguri de laptele si o turnam peste tort pornind din centrul tortului si lasand-o sa se scurga peste alunele de padure. Decoram cu alunele de padure retinute.
 

 
Lasam tortul inca o ora, chiar doua daca rezistam, la rece apoi putem servi.
 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.