Prajitura cu crema de lamaie



Ingrediente blat:
* 3 oua mari
* 3 linguri zahar
* 4 linguri faina
* 1 lingura de ulei
* 1 lingura apa rece
* 1/4 lingurita esenta vanilie
* coaja rasa de lamaie
* gem de visine

 

Crema de lamaie:

* 400 ml lapte
* 3-4 linguri de zahar;
* 2 galbenusuri
* 50g amidon
* 2 linguri zeama de lamaie
* coaja de la 1 lamaie
* 50 g unt
* 3 gr gelatina
Crema de branza:
* 100 ml smantana pentru frisca
* 3 g de gelatina

 

Stratul de frisca:
* 150 g smantana pentru frisca
* 2-3 linguri de zahar praf

 

Decor:
* razalitura de la 1 lamaie

 

Mod de pregatire:
Se face un pandispam clasic din 3 oua. Se bat  albusurile, se adaugi apoi treptat zaharul pudra. Se adauga si galbenusurile unul cate unul. Se incorporeaza incet si faina sa nu se lase compozitia.

Se adauga si coaja rasa de lamaie. Intr-o tava de 22×36 cm. se pune hartie de copt si se rastoarma compozitia. Se da la cuptor cca 25-30 minute. Cand se raceste, se inparte in doua pe latime, rezultand doua blaturi mai mici.

Se intinde pe un blat gem de visine sau orice alt gem, dar sa fie rosiatic ca se vede bine in sectiune. Se acopera cu al doilea blat.



Crema de branza: Intr-un bol mixam crema de branza cu zaharul farin, pana se face cremoasa. Se ia o lingura de crema si se amesteca cu gelatina hidratata in putin apa, apoi se incorporeaza in restul de crema.

Separat in alt bol mixam smantana pentru frisca (100 +150) impreuna cu zaharul praf. Luam cca 2 linguri si le punem peste crema de branza, restul va fii pentru ultimul strat care se va pune pe crema de lamaie. Cu crema rezultata acoperim blaturile.

Pentru crema de lamaie: Se pune pe foc laptele cu coaja de lamaie. Dupa ce a dat un clocot se strecoara. Separat intr-un bol se freaca galbenusele cu zaharul si cu zeama de lamaie. Se incorporeaza si amidonul diluat cu putin lapte rece.

Cand s-a facut cremos se adauga din laptele cald, apoi totul se rastoarna peste lapte. Se amesteca incontinuu sa nu se prinda pana se ingroase. Eu asa am procedat si nu s-a branzit de la zeama de lamaie, dar ca sugestie, pentru siguranta, puteti adauga zeama de lamaie cand crema este deja consistenta, inainte de a adauga si untul.

Procedeul este asemanator ca la orice pudding.

Se ia de pe foc, se adauga untul si gelatina, mestecand mereu pana se incorporeaza. Cand s-a mai racit putin se intinde peste crema de branza si se da la rece.

Dupa ce s-a intarit si crema de lamaie se adauga restul de frisca. Se presara deasupra razalitura de lamaie, care a fost lasata inainte putin sa se usuce. Se da la rece. Este o prajitura foarte racirutoare si parfumata. Pofta buna!

Sursa de inspiratie, dar modificata AICI.





Recomandările noastre

46 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

    @Carmen multumesc de comparatie. Pup!

    @Timea este, sa o incerci. Pup!

    @Doinitza`s cakes ma bucur ca o incerci. Sa o postezi si sa-mi spui daca ti-a placut. Pup!

    @alinutzika sint bune si aromate. Pup!

    @lia da e racoritoare si reconfortanta. Pupici!

    @Simona ai dreptate, galbenul lamai face ziua mi senina. Pup!

    @Daniela pai da tu o fuga mai bine si bem si cafeaua impreuna. Pup!

    @Licuta Marin da, e tare buna. Pup!

    @Corina multumesc. Pup!

  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16

    @DiaMar ma bucur, pup!

    @catkitchen multumesc, pup!

    @vdaiana multumesc de aprecieri si ca m-ai atentionat de greseala. Deci ai nevoie de 3 oua nu 34. Pup!

    @Rosita Vargas gracias, un beso!

    @Cristina sunt si tare bune, pup!

  17. 17

    Azi am incercat-o. Foarte buna la gust si foarte apreciata de cei ai casei. Insa…am intampinat ceva "probleme":
    1. La pandispan ai omis praful de copt si ca atare nu mi-a crescut. Eu care nu gatesc foarte des am vrut sa respect reteta intocmai in speranta ca va creste…
    2. Nu stiam ca laptele se va "branzii" cand pun lamaie. E posibil totusi sa fi gresit eu cu ceva, dar l-am strecurat si a fost bine.
    Oricum, multumesc pentru reteta. inca o data repet, DELICIOASA.

  18. 18

    @Paula ma bucur ca ti-a placut si ai si facut-o. Trebuie sa-mi cer scuzeeu, ca din graba, cand am scris am pus zeama de lamaie impreuna cu coaja. De aceea s-a branzit. Am facut si modificarea cu ocazia asta. Zeama se adauga in amestecul de galbenusuri cu zahar si amidon, care apoi se pune in laptele cald. Scuze inca o data.
    Cat despre praful de copt din blat eu nu pun decat cand fac blaturi cu unt. Aici nu trebuia sa creasca, trebuia sa iasa subtire ca apoi taiat pe jumate sa le poti suprapune, ca-n imagini.
    Multumesc ca ma urmaresti. Duminica frumoasa!

  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25

    Doamne, cat de bine arata…:X:X:X super…am mai incercat retete de la tine si as vrea sa o incerc si pe asta. Smantana pentru frisca e aceeasi cu frisca vegetala, gen Hulala sau este altceva? Multumesc!:*

  26. 26
  27. 27

    @Reka multumesc, pup!

    @Mare Maria ma bucur, pup!

    @gaby_d multumesc, pup!

    @Lulu la fel si la tine. Multumesc!

    @Corina Ureche ma bucur, multumesc!

    @Fancy Cake ce dulce esti. Ma bucur ca gasesti idei aici, pup!

  28. 28

    @Lady Butterfly eu am folosit la acesta prajitura smantana obisnuita care daca o bati, cu zahar dupa gust, rezulta frisca. SAcesta este naturala si se simte cremoasa la gust. Hulala la cutie este la fel de buna, dar este vegetala. Aceasta este deja dulce si doar o bati la mixer. E buna si o folosesc si eu destul de des, dar se simte putin artificiala… nu-mi vine alt cuvant acum. Te sarut si ma bucur ca vrei sa o incerci!

    @Laura multumesc de vizita. Pup!

  29. 29
  30. 30
  31. 31

    Delicioasa!!! Pana la urma am facut-o cu frisca vegetala. Era tarziu, seara si nu puteam sa ajung la piata sa iau smantana proaspata asa ca am luat frisca vegetala. Daca asa e buna, inseamna ca daca as fi folosit smantana era si mai si…. daca se poate si mai buna de atat ..;)) pup. Astept cu drag retete noi 😀

  32. 32

    @Lady Butterfly poti folosi linistita aceasta frisca. Doar ca sunt persoane care stramba din nas cand e vorba de vegetala, dar stii cum se zice, gusturile nu se discuta. Ma bucur ca ti-a placut, pup!

  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41

    @laura talmaciu poti folosi orice crema de branza vrei de la o branza proaspata de vaci grasa si cremoasa, sau branza Philadelphia… pana la Mascarpone. Nu prea dau o marca anume, decat cand e necesar, ca fiecare de unde se aprovizioneaza gaseste alt tip de branza. Eu prajitura asta am facut-o cu o crema elvetiana de la Billa dar care acum a disparut si m-am orientat pe marca Campus – Balance. Succes!

  42. 42

    Buna ziua, am facut aceasta prajitura si am avut un succes extraordinar cu ea, este divina, va multumesc din tot sufletul. Sa va dea d-zeu multa sanatate.

  43. 43
  44. 44
  45. 45

    @Margareta Dobre te cred ca eu cum fac des dulciuri, fac in porti mici cam pentru o tava de 21×21 cm. Prajitura asta este in topul accesarilor, cred ca romanilor le plac prajiturile lamaie. Te pupilim si noi!

  46. 46

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.