Friptura de vita cu gomboti de cartofi si sos de vin



 

Friptura de vita cu gomboti de cartofi si sos de vin, ca fel principal este o mancare delicioasa. Carne de vita datorita faptului ca-i o carne seaca nu face parte din preferintele multora. De aceea, prin prezentarea aceastei retete sper sa va tentez sa o incercati.

 

Ingrediente:
* 1 kg. antricot sau muschiulet de vita
* mixt de condimente:
(piper negru, piper verde si piper rosu, cimbru)
* sare
* ulei de masline
* margarina
* 2 linguri de pasta de tomate
* 50-60 ml de vin rosu
* 1-2 foi de dafin

 

 

Ingrediente gomboti (galuste):
* 2-3 cartofi
* 1 lingura de pesmet
* nucsoara
* 2 oua
* sare
* piper alb
* patrunjel tocat
* faina, cca 2-3 linguri

 

 

Mod de preparare:
Pentru friptura avem nevoie de o bucata frumoasa de antricot de vita, de cca 1 kg. Desi este controversata ideea cu sarea, dupa mine sarea ii sporeste suculenta si de aceea am l-am sarat si l-am lasat la rece circa o ora.

 

 

Pentru friptura vita nu se tine in apa deloc. Cand o pregatim se sterge prin tamponare cu un servet de bucatarie, se unge cu putin ulei, apoi se tavaleste printr-un amestec de condimente alcatuit din piper negru, piper verde si piper rosu pisate mare, sare si cimbru.

 

 

Incingem o tigaie pe foc mare si prajim bucata intreaga de carnea cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana facem o crusta pe toate partile. Aceasta crusta este al doilea secret al unei fripturi reusite, pentru ca la cuptor va mustii in crusta sa.

 

 

Luam de pe foc si o asezam intr-un vas de yena uns cu margarina, pe care il introducem in cuptor pentru 25 minute. In acest timp intoarcem bucata de carne de 2-3 ori, ca sa se friga uniform pe toate fetele. Scoatem vasul din cuptor si lasam friptura sa se odihneasca 5-6 minute.



 

 

Apoi se taie in felii de 5 mm, perpendicular pe fibra carnii. Intrucat vita este o carne seaca o servim cu un sos pregatit chiar din saftul rezultat de la friptura.

Punem sosul intr-o tigaie, mai adaugam 2 linguri de pasta de tomate de buna calitate, 50-60 ml de vin rosu, 1-2 foi de dafin si lasam sa scada la jumatate. Apoi il strecuram, adaugam si feliile de vita si mai lasam pe foc cateva minute.

 

 

Pentru garnitura am vrut altceva, decat clasicul piure sau orez si am ales aceste deliciose galuste, care la baza au tot cartofi, dar mie mi se par mai apetisante.

Intr-un vas cu apa si sare fierbem in coaja 2-3 cartofi potrivit de mari. Cand au fiert acestia se curata de coaja si se dau prin presa de cartofi sau prin masina de tocat carne. Adaugam peste acest piure 1 lingura de pesmet, sare, piper alb si putina nucsoara.

 

 

Amestecam, apoi incorporam doua oua si faina cat se cere, cca 2-3 linguri. Faina e in functie de cat de umeda e compozitia, dar nici prea multa, ca galustele nu vor mai fii pufoase.

Nu uitati si patrunjel tocat. Cu mainile umede, formam galustele pe care le fierbem cateva momente in apa. Cand sunt gata ele se ridica la suprafata apei.

 

 

Se scot si se servesc alaturi de feliile de friptura de vita si sosul deasupra. Pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

14 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

    @Mare Maria multumesc. Ma bucur ca-ti plac galustele mele, pup!

    @Delicious Flavours ma bucur ca-ti place. Vita nu-i de mancat in fiecare zi, dar atunci cand o mancam ne place mult. Pup!

    @Cristina ma bucur si sa-mi spui daca ti-a iesit buna. Pup!

    @Fancy Cake multumesc, pupici!

    @Timea multumesc pentru aprecieri. Pup!

  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12

    @maria elena multumesc frumos de aprecieri. Pup!

    @Simona ai de ce sa inghiti in sec, asa de bun a fost cu sosul acela… Te sarutam!

    @Licuta Marin multumim frumos!

  13. 13

    garnıtura este deosebıta merge pentru toata lumea fıecare maı poate adauga condımentele preferate,forma de prezentare deosebıta !!FRIPTURA O VOI INCERCA CU TOATE CA MIE NU PREA IMI İESE RIPTURA DE VITA!

Dă-i un răspuns lui Delicious Flavours Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.