Somon inabusit cu Sos olandez si grepfruit rosu



 

Sosul olandez ne place foarte mult si cred ca va amintiti de Ouale Benedict postate nu demult. Acum vroiam o idee pentru niste fileuri de somon, altceva decat Somon prajit cu piure de conopida si sfecla rosie.

Tineam minte de o reteta a lui Gordon Ramsay pe care o vazusem intr-o revista Good Food. Era exact ce ne doream si speram sa va tenteze si pe voi s-o incercati.

 

Indrediente ( 2 pers.):
* 2 fileuri de somon (aprox. 125 g fiecare)
* 2 frunze de dafin
* 1/2 ceapa taiata fasii
* 1 lingura de cimbru proaspat
* 3 linguri de otet de vin
* sare
* piper alb

 

 

* 2 galbenusuri
* 100 g de unt
* 50-60 ml vin alb
* 1 lingura de zeama de lamaie
* 1 lingura otet (optional)
* sare
* piper alb
* 1 grepfruit rosu
* 8 frunze de busuioc proaspat, tocate fin

 

 

Mod de preparare:
Sosul olandez se aseamana cu maioneza, doar ca este pregatit la cald. Pare pretentios, dar daca se respesta regula  esntiala, aceea de a nu incalzi prea tare sosul cand il pregatim, deoarece nu se mai leaga, in rest totul e simplu. Intr-un bol se pun cele doua galbenusuri si lingura de zeama de lamaie.

 

 

Le batem cu telul sau o lingura de lemn pana se omogenizeaza. Se pune bolul la bain marie la foc foarte mic, astlel ca vasul cu galbenusuri sa nu atinga apa care fierbe in celalalt vas.

Se amesteca incontinuu pana cand sosul se ingroasa putin. Adaugam si untul cubulete si se freaca bine sa se omogenizeze.

 



 

E si varianta sa incalziti separat untul si sa-l turnati apoi treptat in prima compozitie, dar in acesta varianta trebuie avut grija, ca untul sa nu devina complect lichid.

Se adauga in sos vinul alb si otetul. Eu nu am pus otet, nu-mi place prea acru, iar vinul ii da gustul de care are nevoie. Se condimenteaza cu sare si piper alb. La final trebuie sa arate asa:

 

 

Detalii despre modul de preparare a acestui sos gasiti si AICI. Sosul olandez nu rezista mult fara sa se taie, de aceea se serveste imediat, sau poate fii tinut intr-un bol deasupra unui vas cu apa calda, cel mult 30 de minute pana ne pregatim pestele.

Intr-o cratita punem la fiert 1 litru de apa impreuna cu busuiocul, foile de dafin, cimbru, ceapa, sarea si piperul. Lasam sa fiarbe 5 minute sa iasa aromele, apoi adaugam fileurile de somonpe care le fierbem cca 6-7 minute la foc mic. Se scurg si se aseaza pe farfurii.

 

 

Intre timp curatam grepfruit-ul de coaja si pielite deasupra unui castronel, ca sa nu se piarda sucul. Taiem apoi pulpa in cubulete si le adaugam in sosul olandez, impreuna cu 2 linguri de zeama.

Servim acest sos peste fileurile inabusite, deasupra cateva frunze de busuioc proaspat, tocat fin. Eu nu am avut si am folosit frunze de patrunzel. Se servesc alaturi de o salata verde. Pofta buna!

 

 





Recomandările noastre

21 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12

    @Ancuta multumesc, pup!

    @alldaycooking.com ma bucur ca-ti place. Pup!

    @Licuta Marin ma bucur. Pup!

    @Cristina chiar a fost. Incearca sa vezi, o sa-ti placa. Pup!

    @FLORY ce dulce esti, multumim frumos!

  13. 13

    @Top Cuisine avec Lavi amandoua sunt tare bune. Incearca, garantez. Pup!

    @Daniela nu ranii calculatorul… te sarut si multumesc!

    @Laura multumesc, pup!

    @hapleablog ma bucur, pup!

    @@Timea ma bucur ca-ti place. Pup!

    @alinutzika multumesc, pup!

    Week-end placut va doresc!

  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.