Aceasta prajitura este cunoscuta sub denumirea de Prajitura desteapta sau Prajitura isteata, dar am ales sa o denumesc Magie pentru ca este chiar o magie ce se intampla la cuptor, cum dintr-un aluat rezulta trei staturi. Unul de baza mai consistent, al doilea cremos si stratul de deasupra foarte pufos. Este o prajitura crenoasa care dispare repede din farfurie.
Mod de preparare:
Desi net-ul este plin de diverse variante ale acestei prajituri, sursa mea de inspiratie a fost jocooks.com cu modificarea ca am adaugat lichior de oua.
Se unge cu unt un vas de copt (eu am folosit un vas de yena) de 20×20 cm.
Ouale se separa. Albusurile se pun intr-un castron si se bat cu un mixer pana devin ferme, apoi se pun deoparte.
Intr-un alt bol se bat galbenusurile cu zaharul pudra pana devine o pasta cremoasa. Se incorporeaza extractul de vanilie, untul topit si lichiorul de oua. Se adauga faina in 2-3 transe amestecamd pana cand se incorporeaza complect.
Se adauga si laptele caldut (ca de paine) amestecand continuu. La sfarsit se adauga si albusurile de ou amestecand usor cu ajutorul unei spatule. Se incorporeaza in 3-4 reprize, repetand pana cand toate albusurile de ou s-au omogenizat bine in aluat.
Va rezulta un aluat subtire care se toarna in vasul de copt de 20×20 cm si se da la cuptorul preincalzit la 160 °C, timp de 60 de minute sau pana cand partea de sus devine aurie.
Se lasa la racit cel putin 2 ore in forma sa, apoi se portioneaza direct in vas. Se pudreaza cu zahar pudra vanilat si se servesc.
Delectati-va!.
Foarte buna!!!!Eu am facut-o si in varianta cu ciocolata,mmmm!!!!pup!
De mult timp vreau sa o fac , dar nu mai ajung. Trimiti si lenesilor o bucatica?
Minunata!
Ma bucur ca sunt multe bucati,asa nu risc sa raman fara!Tare buna este!
Pupici!
Fac si eu aceasta prajitura ,este un deliciu ,imi aduce aminte de prajitura LAURA,era la alimentara ,cand eram copii,in tavi uriase.
Chiar ca-i magica! Salvez reteta pentru ca imi place tare mult cum arata.
Pup
mmm,ce frumos arata,mi-ai amintit ca nu am fact-o de luni bune,e super delicioasa!!
@mirela si eu vreau sa o incerc. Pup!
@dorina si eu la fel, am ratacit reteta si acum am descoperit una care se aseamana cu ce stiam eu. Pup!
Cristina multumesc, pup!
DiaMar daca ai tai termina repede bucatile din farfurie, faci portie dubla ca sa apuci si tu. Pup!
@Mirela chiar nu-mi amintesc deloc de aceasta prajitura. Poate o faci si o postezi pe blog. Pup!
@Alina Vicu ma bucur ca-ti place, e tare buna. ieftina si rapida. Pup!
@Lubita Iancu si eu de ani buni nu am mai facut-o. Pup!
De cate ori vad prajitura asta undeva pe bloguri, imi aduc aminte ce proasta eram acum cativa ani.. si cum am aruncat eu bunatate de prajitura calda, ptr ca… "se batzaia" :)) Acu`… de site-ul sursa m-a indus in eroare si nu mi-a zis ce si cum..
La cativa ani am aflat eu ce minunatie de prajitura este, dupa ce se raceste!
Pup cu drag si fur o bucata!
Nici eu inca nu am facut-o, dar stiu ca e magica, intr-adevar 😉
Sara sa nu razi de mine…dar nu am facut-o niciodata . Am citit de multe ori reteta , pe multe bloguri dar nu am facuto….inca.
Dar tu m-ai convins, asa ca, o voi face cat de curind.
Te imbratisez si te tzuc cu drag !
Spune-mi te rog, daca lichiorul de ou este optional, cu ce se inlocuieste?merci anticipat,Violeta
@violeta lichiorul de ou este optional, eu il aveam in casa de la o alta prajitura de Paste si am vrut sa-i dau un alt iz. Dar poti lasa doar esenta de vanilie ca iese aromat. Cu alt lichior s-ar putea sa-i schimbe si putin culoarea. Am in plan aceasta reteta dar in varianta cu ciocolata. Spor la prajiturit!
Eu am intrebat cele 100 ml lichior cu ce inlocuiesc.Pun lapte sau ce?Merci ,dar astept un raspuns sa ma lamureasca.
@violeta imi pare rau, se pare ca nu am fost inteleasa in raspunsul amterior. Cuvantul "optional" inseamna ca pui sau nu pui acel ingredient, deci nu se inlocuieste cu nimic.
Ok,merci.Stiu ce inseamna "optional".Cred ca nu m-am facut inteleasa.Este vb de 100 ml lichid.Daca nu respecti reteta intocmai,atatea lichide, solide etc s-ar putea sa nu iasa asa cum e reteta ta.Imi cer scuze, dar…..Violeta
@violeta te rog scuze, e logica intrebarea ta, 100 ml inseamna ceva, dar eu de unde am luat reteta nu avea cei 100 ml lichior, deci poti sa o faci cu incredere cu ingredientele date mai sus, fara cei 100 ml. Sper sa nu te fii suparat si sa ma urmaresti in continuare. O zi frumoasa!
Gata, s-a lamurit.Am si eu o reteta pe care o fac mereu,dar ma gandeam sa o incerc si pe a ta.Nu m-am suparat si te urmaresc cu mare drag.Daca mai citesc vreo reteta pe care doresc sa o incerc si am nelamuriri sa sti ca te voi intreba pana ma lamuresc.Cu stima, Violeta
p.c.o sa vin cu impresii dupa ce o fac
De ceva timp tot zic sa incerc reteta si abia azi mi-am facut curaj :)). Numai ca nu prea a fost cu noroc. Mi-a crescut frumos in cuptor, dar dupa ce am scos-o a dat inapoi :(. Partea proasta este ca nu stiu unde am gresit, pt ca am urmat pasii intocmai.
@Mihaela Negoita imi pare rau sa aud asta. Reteta este de incredere, vezi ce frumos mi-a iesit si au mai incercat-o si alti far asa aiba probleme.
Singurul lucru unde ma gandesc ca ai fii putut gresi este t° cuptorului. Este vital o t° foarte mica de 160°C, poate chiar 150°C. Daca t° este mai mare, creste repede si cand este scoasa din cuptor scade, precum sufleul. Sper data viitoare sa iasa frumoasa!
Chiar si mai putin crescuta, tot s-a mancat pana la ultima bucatica. Data viitoare voi avea mai multa grija la cuptor. Oricum, cert e ca nu ma las pana nu-mi iese bine.
@ Mihaela Negoita ma bucur sa aud asta. Trebuie sa fim optimisti si sa perseveram, ca si marii bucatari mai au retete care nu le ies din prima. Sarut si o saptamana frumoasa!
Mié mi-a iesit un pic mai dura, cred ca am lasat-o prea mult in cuptor.
@Diana Paduraru imi pare rau. Probabil, ca timpul sau temperatura, ca prajitura este foarte simpla, dar sper sa o mai incerci si atunci sa fie un succes. O seara frumoasa!
Am salvat rețeta o să o fac cât de curând.N-am mai mâncat prăjitură din aceasta de pe timpul lui”Ceaușescu,, când puteai sa o cumperi de la „Alimentara,,la un preț foarte mic.