Galustele cu prune sau Gomboti cun mai sunt cunoscute in Banat, sunt imprumutate de la vecini nostri unguri (Szilvás gombóc). Este unul din deserturile preferate de sotul meu si in perioada prunelor le facem destul de des. Iarna se pot face din prune intregi din compot sau din prune uscate, desi eu nu am incercat pana acum aceasta ultima varianta.
Mod de pregatire:
Cartofii se spala si se fierb cu tot cu coaja in apa cu sare. Cand s-au fiert se curata repede de coaja si se paseaza. Daca sunt fainosi ar tebui sa se paseze ca la piure, dar se pot da si prin masina de tocat. Se lasa sa se raceasca, dar nu mult ca se vor intari si se va lucra mai greu.
Se incorporeaza faina, ouale pe rand si grisul. Se rastoarna pe o masa infainata, se framanta si cand a capatat o consistenta se lasa sa se raceasca complect.
Intre timp se spala prunele si cu un cutit se taie doar pe o jumatate. Cu grija se desprinde samburele fara sa se rupa in doua pruna. Eu am vrut sa fac galustele cu prune intregi, dar daca prunele sunt mari, se pot folosi si jumatati. In locul samburelui se pune zahar amestecat cu scortisoara.
Aluatul se intinde sub forma unui sul si se imparte in 10 felii. Se ia felia si se apasa cu palmele, in centru se aseaza o pruna care apoi se imbraca in aluat. Se repeta la fel cu toate prunele. Se fierb galustele in apa cu sare pana se ridica deasupra.
Intr-o tigaie se rumeneste pesmetul in unt si se pun galustele fierte pana se usuca. Se tavalesc prin pesmet pana se lipeste peste tot. Se pudreaza cu zahar praf simplu sau vanilat. Mie imi plac sa le servesc reci, dar sotul meu Miki le prefera calde. Delectati-va!
Va multumesc. Mi-a amintit acasa la strada Dragasani 8 din Timisoara unde am crescut.
Ma numesc Georgeta si la clasa 7 am fost la Scoala Carmen Silva in 1961.
Este cineva care a mai fost acolo?
Daca da, dati-i e-mail-ul meu.
Va multumesc