Tuslama de burta



 

Tuslama de burta putem spune ca este o ruda a Ciorbei de burta. Este o reteta Dobrogeana, dar la origini este turceasca si ramasa la noi de pe vremea ocupatiei otomane sub denumirea Tuzlama (cu z). Este oarecum ca o Ciorbei de burta, dar mai groasa avand la baza un rantas de faina. Italieni au ceva asemanator sub denumirea de Trippa alla fiorentina, dar cu rosii si parmezan, iar unguri pregatesc burta ca pe o tocana din care nu lipseste paprika si chimenul.
Eu am luat aceasta reteta dintr-o Carte de bucate cu pagini ingalbenite din 1962, reteta fiind intalnita des pe la mijlocul secolului trecut, chiar si-n restaurante.

 

 

Ingrediente:
700-800 g burta de vaca (congelata)
800 g oase de vita cu carne
2 morcovi, potriviti
1-2 radacini patrunjel
1/2 de telina, potrivita
1 ceapa
1-2 foi de dafin
3 linguri faina
50-60 ml ulei de masline
2 galbenusuri
2-3 lingurite de otet sau otet balsamic alb
sare

 

 


Mod de pregatire:
Burta de vita se gaseste de cumparat data pregatita, curatata, alba, prefiarta si frumos ambalata in orice supermarket. Cu ani in urma gospodina era aceea care o pregatea. Daca nu aveti acces la una gata pregatita trebuie sa spalati burta in multe ape si sa o frecati cu sare ca sa se albeasca. Se opareste si apoi se curata din nou, ca la final sa arate asa.

 

 

Oasele de vita se spala si se pun la fiert intr-o oala impreuna cu 1 morcov, 1-2 patrunjel, telina, ceapa intreaga si 1-2 foi de dafin.

 

 

Cum eu am folosit burta de vita gata semi-pregatita care fierbe mai repede, cand oasele au fost pe jumatate fierte am adaugat si bucatile de burta. Cand au fiert se scot impreuna pe o farfurie si se lasa sa se raceasca. Carnea se ia de pe oase si cu burta se taie fideluta.

 



 

Pregatirea Tuslamalei:
Intr-o tigaie se pune pe foc in ulei de masline cel de-al doilea morcov dat pe razatoarea mica. Se amesteca adaugand si putina supa ca sa se inmoaie. Se adauga apoi 3 linguri de faina, se amesteca sa nu se faca cocoloase si se mai prajesc impreuna.

 

 

Se adauga apoi cate putin din zeama in care a fiert burta si vita ca la o ciulama. Se amesteca in continuu pana capata consistenta dorita, cca 25 de minute.

 

 

Se trage de pe foc se lasa 5 minute sa se raceasca. In sos se adauga cele doua galbenusuri frecate cu otet dupa gust. Eu am folosit otet balsamic alb ca este mai aromat. Se adauga apoi si bacatile de burta si de carne taiate in fasi.

 

 

Se mai pune vasul pe foc pentru 5 minute. La sfarsit se potriveste gustul de sare. Se serveste ca atare sau cu paste, orez… Pofta buna!

 





Recomandările noastre

4 comentarii

  1. 1
  2. 2
    • 3

      saanda la paste, dupa ce le fierb si le scurg, pun dasupra putin unt sau ulei ca sa nu se lipeasca pana le folosesc. De regula, daca ne luam dupa italieni, ele trebuiec adaugate peste sosul care il ai, le dai um clocot si le servesti. Poti sa faci si asa, dar eu pentru a fii farfuria mai prezentabila, le-am pus asa albe si deasupra tuslamaua. In farfurie cand le servesti le amewteci desigur. Cum iti place mai bine asa le faci. Pupici!

  3. 4

    Gata, dupa lupte seculare, am ajuns sa fac si eu aceasta tuslama. Am oparit buc. de burta si am aruncat apa., apoi le-am fiert cum trebuia. Parca mi-a placut mai mult decat ciorba, simtind mai bine „prastiile” de burta. Multumesc mult. Te pup.

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.