Rasol de pui cu sos de marar o mancare de duminica in zona Banatului, unde nu se concepe o masa de duminica fara supa (zupa), de regula din gaina/pui dar si de vita.
Gaina sau puiul se fierb cu multe legume radacinoase, dupa care se scot pe un platou si se servesc cu un sos: de rosii, de hrea, de visine, de marar … etc.
Supa rezultata se serveste cu taitei sau galuste de gris. In unele zone puiul se portioneaza iar bucatile se prajesc sau se fac paneuri.
Ingrediente:
1 pui de 1-1.2 kg
2 cepe medi
10-15 cm praz
3-4 morcov
2-3 radacini pătrunjel
1 pastarnac
2 cartofi mari
1 telina
1 gulie mica
2-3 buchete conopida, brocolli (optional)
2 foi de dafin
2-3 catei de usturoi
sare
piper boabe
Sosul de marar:
30 g unt
1 lingura de faina
2 catei de usturoi
supa sau apa
1-2 legaturi marar
1-2 linguri smantana
zeama de lamaie
Mod de preparare Rasol de pui cu sos de marar:
Se cureta gaina, se strece pe deasupra flacarei de la aragaz, apoi se spala, se scurge şi se pune la fiert în apa cu puţină sare. După primul clocot se ia spuma, repetand operaţia de cate ori este nevoie.
Intre timp se curata zarzavatul de supa si ceapa, se spela si se taie după preferinta. De obocei se lasa cat mai intregi si se adauga in oala.
Se continua fierberea pana cand rasolul si legumele s-au fiert.
Pregatim Sosul de marar cat fierbe rasolul de pui si legumele:
Intr-o craticioara (500 ml–1 l) se topeste untul, se pune intai cei doi catei de usturoi tocati (zdrobiti), sa-si lase aroma dupa care se scoat. Se adauga faina si se amesteca pe foc un minut pana dispar cocoloasele.
Se da la o parte de pe foc si se incorporeaza supa. Se mai fierbe iar cateva minute, amestecand mereu. Cand se ingroase se adauga mararul tocat. Cu cat mai mult marar, cu atat mai bine.
Daca se ingroasa prea tare se mai adauga supa si se mai fierbe putin. Daca puneti si o lingurira de zeama de lamaie, devine senzational de bun. Se pune la sfarsit si 1-2 linguri de smantana si sare, daca mai este nevoie
Puiul se scoate si aseaza pe un platou fierbinte, se garniseşte cu zarzavatul din supa si sosul de marar alaturi intr-un bol.