Rata umpluta cu mere si ierburi la cuptor este o reteta festiva. Mai des consumam pulpe de rata sau piept de rata, dar rata intrega la cuptor mai rar, de regula de revelion sau la mese speciale cu cei dragi alaturi. Ne-am rasfatat cu aceasta rata la cuptor la masa de Pasti.
Ingrediente:
1 rata cca. 1.500 kg
2 lingura de ulei
oregano
piper
sare
Umplutura:
2 mere
50 ml zeama de lamaie
1-2 cepe medii
3-4 catei de usturoi
ghimbir ras proaspat
2 crengute de rozmarin
2-3 foi de salvie
sare
piper negru
2-3 linguri de supa
50 ml de vin alb
Garnituri:
varza rosie calita
cartofi noi prajiti
Modul de preparare:
Se spala bine rata si se sterge cu prosoape de hartie. Pentru o aroma mai buna se recomanda sa se parleasca rata si astfel va disparea si eventualul puf (pene) de pe piele.
Intr-un castron se amesteca sare, oregano, piper si 2 lingura de ulei si se freaca bine rata cu acest amestec, atat in exterior cat si in interior. Se lasa sa se marineze la temperatura camerei 2-3 ore sau (de preferat) peste noapte la frigider.
Merele se spala, se curata si se taie in sferturi ca si ceapa.
Impreuna cu 3-4 catei de usturoi, 3-4 frunze de salvie, crengute de rozmarin, sare si piper se umple rata. Cu un ac special sau cu 1-2 scobitori se inchide bine umplutura.
Se pregateste un vas roman cu cateva legume la baza si se aseza rata. Se adauga 2-3 linguri de supa si putin vin alb pana va porni grasimea de la rata, apoi se da la cuptor cu capacul pus pentru cca. 45 de minute.
Intrucat, in cazul meu, vasul era cam mic pentru rata mea grasuta si din cauza spatiului mic nu se rumenea frumos, am mutat-o dupa 45 de minute int-o alta tava si am pus-o la cuptor neacoperita.
Se unge cu grasimea lasata de la rata din cand in cand. In total am lasa-o la cuptor 2 ore la 170 °C.
Se pune rata pe un platou. Garnitura recomandata pentru rata este cu varza rosie. Am mai servit si cu cartofi noi prajiti.
Un deliciu … incercati si voi!
Pofta buna!
Ar fi prima data cand o sa gatesc rata. Modul de preparare mi se pare incredibil, mai ales ca este presarata cu atat de multe mirodenii si ingrediente. Am mai mancat rata, dar nu am incercat sa gatesc, sigur voi incerca de data asta. Multumesc pentru reteta!
Violeta ma bucur ca vrei sa o prepari. Poate par multe ierburi dar tocmai asta ii va da o savoare super. Eu am avut o rata de supermarket care este mai frageda fata de rata de curte, ar fi mers si fara baltuire.
Dupa ce o s-o savurezi sa-mi scrii impresiile. <3