Tort cu cacao si cocos si crema de cappuccino este un desert savurat cu cei dragi. Daca va place poate-l incercati cu prima ocazie. Am tot vazut creme cu cappuccino dar nu am reusit sa fac pana acum. Nu-i la fel de puternic ca ness-ul, dar totusi se simte si are o aroma placuta.
Blatul:/ tava Ø 22/23 cm
Ingrediente:
4 oua
150 g. unt
200 g. zahar tos
150 ml iaurt (de baut)
220 g. faina
30 g cacao
1/2 plic praf de copt
un praf de sare
Sirop:
100 g zahar
200 ml apa
1 lingurita esenta de cafea Dr. Oetker
Blatul de cocos:
5 albusuri
sare
100 g zahar praf
2 linguri de faina
1/2 praf de copt
120 g nuca de cocos
Crema de patiserie cu cappuccino:
600 ml lapte
100 g zahar
4 galbenusuri
80 g amidon (sau 40 g amidon + 40 g faina)
1 lingurita esenta de vanilie
3 linguri pline de cappuccino
150 g unt
Decor:
100 g ciocolata
1 lingura de ulei
bomboane decor (galbene ….)
Mod de pregatire:
Pregatirea blatului ce cacao :
Se amesteca faina, sarea, cacao si praful de copt si se da deoparte. Intr-un vas mai mare se mixeaza untul 2-3 minute, se adauga zaharul si se continua mixarea. Se adauga ouale unul cate unul, apoi esenta de vanilie.
In compozitia de unt se adauga treptat faina si iaurtul, altenandu-le si terminand cu faina. Am folosit iaurt de baut pentru ca-i fluid, dar puteti folosi si lapte batut.
Se rastoarna compozitia in tava de tort cu Ø 22-23 cm tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul preincalzit la 180 °C timp de 40-45 min., dar va fi gata cand trece si testul cu scobitoarea.
Se scoate blatul din tava si se pune la racit pe un gratar pana se pregatesc siropul si crema.
Se taie blatul pe orizontala si se insiropeaza blaturi cu un sirop facut din 200 ml apa, 100 g zahar si esenta de cafea sau rom, dupa preferinte.
Pregatim blatul de cocos:
Intr-un bol mixam spuma albusurile cu un praf de sare, apoi adaugam zaharul si mixam din nou pana se intareste spuma
(bezeaua).
Amestecam cele 2 linguri de faina cu praful de copt si il adaugam la bezea, impreuna cu nuca de cocos. Amestecam usor pana se incorporeaza, cu miscari ample fara sa scada consistenta albusului.
Tapetam aceeasi forma in care am facut blatul de cacao cu hartie de copt si rasturnam in ea compozitia cu cocos. Il nivelam cu ajutorul spatulei si il dam la copt in cuptorul dinainte incalzit la 160° C pentru cca 20-25 minute.
Cand blatul s-a rumenit usor deasupra, inchidem focul si lasam tava in cuptor cu usa intredeschisa inca 15 de minute.
Rasturnam apoi blatul si scoatem hartia de copt.
Crema de patiserie cu cappuccino:
Laptele se pune pe foc cu o lingurita esenta de vanilie. Intr-un bol se freaca zaharul cu galbenusurile. Se amesteca amidonul cu putin lapte rece. Se adauga peste galbenusuri. Se adauga cateva linguri de lapte cald peste crema si apoi totul se rastoarna peste laptele din oala. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se adauga lingurile de cappuccino amestecand sa se incorporeze.
Se lasa la racit acoperita cu o folie de plastic lipita direct pe crema, ca sa nu se faca crusta deasupra.
Untul se freaca spumos si se incorporeaza in crema la sfarsit.
Asamblarea:
In forma de tort in care s-a copt blatul asamblam tortul. Blatul de cacao se imparte in doua. Se pune primul blat in forma, se
insiropeaza si se adauga deasupra 1/3 din crema. Se adauga si blatul de cocos care iar se acopera cu a 2-a treime din crema.
Se acopera cu al doilea blat de cacao si restul de crema deasupra.
Ca decor, dupa imaginatia fiecaruia. Mai simplu si rapid puteti topii 100 g ciocolata cu 1 lingura de ulei si se decoreaza marginea tortului, iar pe interior bilute decor galbene.
Delectati-va!