Prajitura Mary



 

Prajitura Mary, denumirea in mod sigur vine de la autoarea ei. Eu m-am inspirat de pe un site maghiar, mi s-a parut simpla, cu ingrediente accesibile tuturor si a iesit si tare buna.

Va invit sa o incercati. Ingredientele mele sunt pentru o tava mica de 21×21 cm, dar voi le puteti dubla daca vreti o cantitate mai mare.
 

 

Ingrediente pentru aluat / tava 21×21 cm:
4 oua
4 linguri de apa rece
60 zahar pudra
125 g faina
1 lingurita de pudra de cacao

 

Sos caramel:
100 g zahar granulat
50 g de unt
100 ml frisca lichida
100 g nuci pisate grosier

 

Crema de vanilie:
500 ml lapte
1 pastaie de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
3 galbenusuri de ou
100 g de zahar
50 g amidon
150 g unt

 

Decor:
250 ml frisca
100 g cipsuri de ciocolata sau ciocolata rasa

 

 



Prepararea aluatului:
Intr-un bol se bat albusurile cu un mixer pana devin tari. Se adauga zaharul altermand cu galbenusurile si lingurile de apa rece. Faina cu cacao se cerne si se adauga in 2-3 transe amestecand uor cu o lingura sau tel.
Intr-o tava de copt de 21 x 21 cm tapetata pe fund cu hatie de copt.
Se da la cuptrul incins la 170 °C pentru 25-30 de minute. Se scoate cand este gata, se rastoarna si se scoate hartia, apoi se lasa sa se raceasca.

Pregatire Crema de vanilie:
Se pune laptele pe foc cu vanilia. Galbenusurile se amesteca cu zahar, pana devin cremoase. Se incorporeaza amidonul, apoi dizolvam cu putin lapte rece.
Cand laptele de pe foc s-a incalzit, se adauga cateva linguri peste galbenusuri ca sa le aducem la aceeasi temperatura, se omogenizeaza putin, apoi se rastoarna totul peste laptele cald de pe foc. Se lasa pana se ingroasa, mestecand mereu.
Se ia de pe foc si se pune deasupra o folie de plastic lipita de crema ca sa se evite formarea de crusta si se lasa la racit. Folia nu trebuie sa inchida ermetic vasul, ca astfel transpira.

Pregatire Sos caramel :
Intr-o cratita cu fund mai gros se pune zaharul la cacamelizat. Cand a devenit ca un chihlimbar se adauga frisca cu grija si se amesteca pana se topeste zaharul ce se intareste. Se adauga si untul si se mai lasa pana se mai leaga. Se ia de pe foc si se adauga si nucile pisate grosier. Se lasa deoparte.

Asamblarea:  Vasul de copt se tapeteaza cu folie de plastic si se aseaza blatul. Se intinde deasupra lui sosul caramel, cat este caldut ca sa poata fi bine intins pe toata suprafata. Se da la rece 15-20 minute sa se raceasca bine caramelul.

Intre timp spumam untul intr-un bol incapator si il incorporam in crema de vanilie. O vom adauga si pe aceasta peste caramel. Batem frisca lichida ca o spuma rigida si o intindem si pe aceasta peste crema de vanilie. Dam la rece tava cateva ore.

La servire scoatem prajitura din tava, ajutandu-ne de folia de plastic. O portionam si adaugam ca decor cipsuri de ciocolata sau radem ciocolata.

Ca sa va iasa carlionti, ciocolata trebuie sa fie la temperatura camerei si se foloseste curatatorul de legume, nu pe razatoare.

Delectati-va!





Recomandările noastre

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.