Prajitura cu crema Tiramisu, chiar dupa denumire realizati cat de buna poate sa fie. Cum stiti, crema Tiramisu are mai mule variante. La crema originala, mascarpone se amesteca cu o crema de oua (galbenusurile frecate cu zahar si albusurile batute tare), varianta care o gasiti AICI sau varianta mascarpone cu frisca. La aceasta prajitura am folosit Crema Tiramisu fara oua.
Ingrediente blat 22 x 36 cm:
4 oua
120 g zahar pudra
60 amidon + 60 g faina
sare
100 ml espresso sau cafea tare
1-2 linguri amaretto sau lichior de cafea
Crema Tiramisu fara oua:
500 g mascarpone
5-6 linguri de lapte
100 g zahar pudra
1 lingurita esenta de vanilie
250 ml frisca lichida meggle
100 g ciocolata
12 g gelatina
1-2 linguri de cacao
Mod de pregatire Prajitura cu crema Tiramisu:
Pregatire blat:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare, apoi se incorporeaza jumatate din cantitatea de zahar. Galbenusurile se bat cu a doua jumatate de zahar. Se amesteca cele doua compozitii. Se incorporeaza cu miscari ample amidonul si faina cernute. Compozitia rezultata se va turna intr-o forma 22 x 36 cm. Se da la cuptor la 180 °C pentru 20 de minute.
Pregatirea cremei de mascarpone:
Intr-un bol se bate crema de mascarpone cu zaharul pudra pana devine cremoasa si nu se mai simte zaharul. Se adauga dupa caz lapte ca sa fie mai fluida si esenta de vanilie.
In alt bol se bate frisca lichida. Se amesteca cele doua, adaugand frisca peste crema de mascarpone, pana se omogenizeze.
Gelatina dupa ce a fost pusa la hidratat cu 3-4 linguti de apa si apoi incalzita sa devina fluida se amesteca intai cu 2 linguri din compozitie ca sa devina la aceeasi temperatura si apoi se amesteca in restul de crema. Se poate si fara gelatina dar crema nu se va putea taia frumos.
Ciocolata nu se rade ci se taie cu un cutit in fasi ca niste aschii, potrivit de mari. Astfel vor ramane bucati fara sa se topesca in crema. Cand crema s-a mai intarit se adauga aschiile de ciocolata.
Cafeaua trebuie sa fie tare si neindulcita si se amesteca cu 1-2 linguri de amaretto sau un lichior de cafea.
Asamblarea:
Blatul se taie in doua pe latura mica (la mine), dar depinde de ce dimensiune aveti la tava. Se aseaza primul blat, de preferat intr-o forma cu pereti laterali care sa permita sa nu curga crema. Daca nu aveti cautati sa lasati crema cat mai aproape de punctul de intarire si apoi o intindeti.
Se aseaza deasupra 2/3 de crema mascarpone apoi al doilea blat insiropat bine cu cafea, chiar sa fie complect negru. Se adauga si restul de 1/3 de crema si se da la frigider.
Cand s-a intarit se scoate din frigider si se portioneaza. Se presara deasupra cacao si se poate servi.
Modul de pregatire in imagini:
Delectati-va!