Cautand pe web am fost surprinsa sa constat, ca acest tort nu este cunoscut la noi, intrucat nu l-am gasit decat pe blogul lui cristina-k. Doar ceva asemanator, dar sub forma de prajitura.
Acest tort este preferatul de suflet al sotului meu. Nu ca ar fi cel mai bun, dar ii aminteste de copilarie, pentru ca de ziua lui cand era mic, primea acest tort de la mama lui. Eu am preluat, cat de cat, traditia si daca nu in fiecare an, dar il fac destul de des. Anul acesta a facut parte din Meniu de Mos Nicolae, la ziua lui.
* 6 linguri zahar
* 6 linguri faina
* 1 lingura ulei
* 1 plic zahar vanilat
* 4 oua
* 4 linguri faina
* 1 lingura apa
* 200 gr gem de mure
* 100 gr stafide
* 50-80 ml. rom
* 120 gr unt
Mod de preparare:
Se face un blatul. Se bat albusurile cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare. Se adauga lingurile de zahar, galbenusurile, lingura de ulei si de apa rece.
Se bat in continuare pana se omogenizeaza compozitia, apoi se va turna intr-o forma de tort de 23 diametri. Cand este gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Se face al doilea blat din 4 oua. Se repeta procedeul de mai sus. Se lasa si acesta la racit. Cand s-a racit se taie in felii si apoi in cubulete de cate 1 cm. O parte din ele se faramiteaza. Acesta reprezinta baza pentru unplutura.
Bucatile de blat se impart in doua boluri. Intr-un bol se rastoarna gemul de caise, in celalalt bol gemul de mure sau orice alt gem. Se adauga si sirop, dupa nevoi, in functie de cat de fluid este gemul. Ideea (care de data asta nu mi-a iesit ), este sa scoatem doua nuante de umplutura. Pentru asta in afara de gemuri de culori diferite si siropul trebuie sa fie de nuante diferite.
Am folosit acelasi fel de sirop din apa, zahar si esenta de vanilie. Lipsa de timp… Nu uitati de rom (rom nu esenta ), ca acesta-i da si numele de punch. Apoi se adauga nuca tocata si stafidele ( inmuiate in prealabil), impartite egal in ambele boluri.
Primul blat se taie pe jumatate si se aseaza prima jumatate in forma cu pereti detasabili, captusita cu folie de plastic. Nu-i nevoie sa insiropam ca-si va trage sirop de la umplutura. Adaugam prima umplutura cu caise si o presam spre marginile laterale. In centru o adaugam pe cea cu gem de mure.
Se preseaza, se niveleaza si se inchide cu a doua jumatate de blat. Daca veti avea doua nuante de umplutura, cand veti taia tortul se va vedea frumos. Se acopera cu o folie si se da la rece.
Pentru decor, folositi serbet de casa sau cumparat de la supermarket. Eu am cumparat doar 400 gr., dar va trebuiesc 600 gr ca sa iasa stratul mai gros. Serbetul este tare, asa ca se topeste pe bain-marie cu 120 gr unt. Se intinde pe tort cat mai rapid ca se intareste repede si nu mai are un aspect frumos.
Este un deliciu, savurati!
ti-am mai spus,nu,ca-s topita dupa infatisarea acestui tort,cind mai citesc si ce contine…mai si salivez!:)
inca o data ,multi ani sanatosi!
Dragut tort. Punch este un prajitura la cofetarii..e ca si salamul de biscuiti parca dar are si mult rom…nu mai retin exact.
nici eu nu stiu de existenta acestui tort..bine ca am aflat:))
La multi ani, Miki! ai o sotie minunata 😉
Si eu as vrea o felie inmiresmata si parfumata din tortul tau 😉 puup
Sara-This is a well known cake that my cousin in Hungary makes too. Your punch cake looks so beautiful, and the rum filling is so amazing.
A fantastic job you did with the punch torte.
@alison, ma bucur ca-ti place. Pup!
@Bianca, da ceva asemanator, plus rahat taiat marunt si romul care ia dat denumirea. In Ungaria se face si ma gandeam ca si la noi, cel putin in Banat si Ardeal sa fie cunoscut. Pup!
@Just me, acum ca ai aflat de existenta lui… nu-ti ramane decat sa-l inerci. Pupici!
@Liana10, Miki iti multumeste, iar eu ma simt bine cu atatea laude… O zi frumoasa!.
@Elisabeth, thank you very much for the comments. In Hungary it is known that cake. It is very good. Kiss.
Musai sa.l fac si eu ca tare bine arata.Ingredientele sunt pe gustul meu.
Minunat
Foarte frumos! Imi place mai ales ca e roz (culoarea mea preferata).
Arata foarte bine! Delicios!
@Lilly, ma bucur ca te tenteaza sa-l incerci. Sigur iti va placea. Pup!
!Bianka, multumesc, o zi frumoasa.
@Cristina, la tortul Punch, a doua caracteristica in afara de rom, este sa fie neaparat serbet roz. Te sarut.
@Danutza multumesc… pupicuri!
o mi-nu-na-tie, ce sectiune frumoasa 😀
Un deliciu de tort iar cu prima ocazie il voi face si eu .te pup
@diamond ma bucur ca-ti place. Pup!
@Nela sigur iti va placea. O zi frumoasa.
Frumos arata Tortul Punch.BRAVO.