Tort Rigó Jancsi



Tort Rigó Jancsi 6

Acest tort a fost creat si a devenit celebru ca urmare a unei povesti de dragoste, poveste scandaloasa pentru acele vremuri. Se intampla pe la 1896! Ea era o printesa si el un tigan ungur.

Violonistul Rigo Jancsi (de unde si denumirea prajituri), canta intr-un restaurant din Paris, iar printesa Klara, fiica unui milionar din Detroit, lua cina cu sotul ei printul Josef.

Dragostea intre cei doi s-a aprins si desi iubirea lor a scandalizat cele doua familii si nu numai, acestia au divortat fiecare si s-au casatorit.
Se spune ca un cofetar a creat aceasta prajitura ciocolatoasa, ca din partea lui Rigo Jancsi pentru frumoasa sa printesa blonda. Ulterior a ramas cu aceasta denumire si a devenit cunoscuta in intreaga lume. In Ungaria e considerata una din „reginele” prajiturilor.

Au aparut multe variante ale acestei prajituri. Se spune ca initial a fost creata sub forma patrata, cu un strat gros si foarte bogat de mousse de ciocolata la mijloc, pe un strat subtire de gem de caise, blatul bine insiropat cu rom si vanilie, iar deasupra alt strat de fondant de ciocolata.

Chiar daca printesa s-a dovedit a fi nestatornica si mai tarziu l-a parasit pe Rigo Jancsi pentru un italian, a ramas in urma dragostei lor, acest dulce ciocolatos.

Cu ocazia unui eveniment in familie, zilele trecute am facut acest tort, care sper sa va placa si sa-l incercati. Fiind tortul unei povesti de dragoste, eu il fac de regula cand ne aniversam anii de casatorie, dar acum nu acesta a fost motivul. Nu pot sa va spun decat ca e … „bestial” de bun.

Tort Rigó Jancsi 2

Ingrediente
Blatul:
* 200 grame unt
* 250 grame de zahar praf
* 4 oua
* 1 lingurita extract de vanilie
* 400 grame faina
* 40 grame cacao pudra
* 1 lingurita praf de copt
* 1 / 2 lingurita de sare
* 300 ml lapte batut (iaurt)

 

Sirop:
* 200 ml apa
* 250 g zahar
* vanilie     * rom

 

Mousse de ciocolata
* 150 grame ciocolata neagra
* 50 grame unt nesarat
* 3 oua mari
* 6 linguri de zahar tos
* 1 lingurita extract de vanilie
* 1 lingura rom
* 150 ml de smantana (frisca)

 

Glazura de ciocolata
* 200 g ciocolata neagra, tocata
* 50 grame unt nesarat
* 150 ml smantana (frisca)
* 1 lingurita extract de vanilie

 

Tort Rigó Jancsi 4

Modul de preparare:
Intr-un castron mare se freaca untul cu zaharul pana devine pufos. Se adauga ouale pe rand, unul cate unul pana se incorporeaza. Se adauga si vanilia. Intr-un castron separat se cerne faina, cacao, praful de copt si sarea. Se adauga ingredientele uscate peste crema de unt in 3 reprize, alternand cu amestecul de iaurt, incepand si terminand cu ingredientele uscate.

 

 



Se amesteca bine pana se combina. Se toarna aluatul intr-o tava de tort cu pereti detasabili cu diametru 26 cm. Se coace pana cand introducand centru blatului o scobitoare aceasta iese curata. Se raceste pe un gratar. Blatul la cuptor se va creste pe centru, aceasta se taie si se inlatura, apoi acesta se imparte in doua.

Mousse-ul de ciocolata:
Eu am folosit ciocolata cu 50 % cacao. Aceasta inpreuna cu untul se topeste intr-un vas cu fund gros, direct pe foc, sau daca folositi un vas normal, pe baine-marie. Cand s-a topit se ia de pe foc. Se lasa sa se raceasca putin.

Se separa albusele de galbenusuri. Galbenusurile se freaca cu 1 lingura de rom si cu extract de vanilie. Apoi se incorporeaza in ciocolta inca calda, dar nu prea calda ca sa nu se faca ouale omleta. Intr-un alt castron, albussele de ou se bat spuma tare cu putina sare.

 

 

Se adauga si albusele peste crema de ciocolata, tot cu miscari usoare de sus in jos. Intr-un alt castron separat se bate si frisca care la fel se adauga in crema de ciocolata, cate putin, tot prin miscari ample. Blatul taiat in doua straturi se insiropeaza cu un sirop din zahar, apa, vanilie si la urma putin rom.

Se pregateste prinul blat, se aseaza pereti detasabili de la aceeasi forma de tort. Se toarna mousse-ul de ciocolata intr-un strat. Se acopera cu celalat blat si se da la frigider cca 2 ore, pana se intareste.

Ganache-ul de ciocolata:
Pentru stratul de deasupra, se poate turna doar o glazura de ciocolata topita cu putin unt, sau se poate face un ganache de ciocolata si cu frisca. Eu am ales varianta cu ganache. Se incalzeste frisca pe baine-marie, apoi se adauga peste ciocolata maruntita, impreuna cu untul si se mesteca pana se topeste.

 

 

Se lasa putin la rece, apoi se mixeaza si se intinde peste al doilea blat. Se da la frigider, cel putin 3-4 ore sau pana a dou zi, daca-l faceti seara. Se decoreaza tot cu ciocolata rasa. E un regal cu care ii puteti rasfata pe cei dragi voua.

 

Tort Rigó Jancsi 1

 





Recomandările noastre

37 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6

    Am mai citit undeva povestea, si cred ca exista si o prajitura cu numele asta…
    Tortul asta arata nemaipomenit! Mai ales ptr ciocolatosii ca noi 🙂 Trebuie neaparat sa`l fac si eu! Te pup

  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

    @liana ma bucur ca-ti place, pup!

    @FLORY asa de bun a fost… Pup!

    @lia ma bucur ca-ti place. Te sarut!

    @DiaMar e tare ciocolatos. Pup!

    @catkitchen, da ai dreptate in ultimul timp a fost cam uitat. Noi il facem de regula cand serbam aniversarea casatoriei. Pup!

    @Simona da ai dreptate, e cunoscut sub forma de prajitura. De fapt e acelasi lucru, doar ca-l faci patrat(dreptunghi) si bucatile sunt taiate ca atare. Pup!

    @Emily, multumesc, ma bucur ca-ti place, pup!

    @Antonia S. te cred, stiu ca-ti cam plac ciocolatoasele. Multumesc, pup!

  11. 11
  12. 12
  13. 13

    Si eu am reteta de la mama mea dar e sub forma de prajitura.
    Bestial arata tortul vostru si presupun ca v-ati aniversat ceva ani de la casatorie nu?
    La multi ani si casa de piatra!!!
    pupici

  14. 14

    @ghiocel07 sa o faci ca-i tare buna. O seara frumoasa!

    @Bianca ai dreptate si originalul este in forma patrat, de aceea o stii ca prajitura. Multumesc de urari, dar acum nu a fost aniversarea nostra, ci a nepotului care adora acest tort. Pupici!

  15. 15

    Vai cat de bine arata, mousse-ul ala asa imi face cu ochiul… 🙂 Nu am mai auzit pana acum de tortul asta, dar cu siguranta il voi retine de acum inainte, multumiri pentru reteta!

  16. 16
  17. 17

    Arata minunat tortul tau! 🙂
    Remarc ca tu ai alta reteta, foooarte diferita de cea cunoscuta si incercata de mine. Sunt mai multe retete ale minunatiei asteia?

  18. 18

    Imi ploua in gura . Arata de milioane . Reteta ta e mai complicata decat cea care "umbla" pe net , dar mie mi se pare mai buna . Nu am facut inca nici o varianta , dar planuiesc sa incerc .

  19. 19

    @Cristina si
    @Dorina

    Va raspund la un loc ca ati ridicat aceeasi intrebare. Da, fata de ce-i pe net e diferita. Dar pe siturile unguresti e "aproape" aceasta reteta. Sotul meu e ungur, avem rude in Ungaria si candva am mancat intr-o cofetarie la Budapesta un Rigo Jancsi special, care mi-a placut enorm. Am cautat sa redau cat mai exact acea prajitura si a iesit ce vedeti. Va sarut si o zi frumoasa!

  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32

    @Licuta Marin cu toata inima. Multumesc, pup!

    @Christine's Pantry thank you very much!

    @Fancy Cake chiar te rog, ma bucur ca te tenteaza. Pup!

    @Liana10 ma bucur. Cand o incerci sa-mi spui daca ti=a placut. Pup!

    @Bianka multumesc, pup!

  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.