Prajitura cu piersici si nuci



 

Prajitura cu piersici si nuci am facut-o pentru acest sfarsit de saptamana. Aveam niste piersici mari, frumoase si tare parfumate. Ori le mancam, ori trebuia sa le dau o intrebuintare.

Am stat in dubiu ce sa aleg intre o inghetata de piersici si acesta prajitura. Sotul meu Miki a optat pentru aceasta prajitura si alegerea nu a fost rea deloc. Va urma si o inghetata la data viitoare.

 

 

Aluat fraged:
250 g unt nesarat
150 g zahar
400 g faina
1 plic zahar vanilat
1/2 lingurita de sare
1 plic praf de copt cu sofran
1 lingura zeama de lamaie
1 ou + 1 galbenus
1/2 lingurita ghimbir (optiomal)
60 g ovaz

 

Umplutura de piersici:
6-8 piersici necuratate
1 lingura de zahar
100 g nuci taiate mare
1/3 de aluatul fraged

 

 

Mod de preparare:
Pregatim aluatul fraged care nu trebuie lucrat mult timp, iar in locul unde il pregatim e recomandat sa fie racoare. Cernem faina cu praful de copt cu sofran si sarea. Adaugam untul rece taiat cuburi si zeama de lamaie care va ajuta praful de copt sa lucreze.

Cu degetele framantam untul ca sa se incorporeze in faina. Aluatul va deveni ca un nisip de unde si denumirea de aluat nisipos sau fraged. In acest moment luam o treime din aluat si-l punem deoparte. Pregatirea aluatului il gasici AICI si AICI.

In restul de aluat adaugam oul intreg si optional putin ghimbir ras. Vreau sa specific ca aluatul a iesit asa galbenul  doar de la ou, care a fost de casa si de la sofranul din praful de copt. Acest praf de copt l-am descoperit de curand la Billa.

La treimea de aluat pusa deoparte adaugam galbenusul de ou si ovazul. Infasuram ambele aluaturi in folie de plastic si le dam la rece o jumatate de ora.

 



 

Piersicile le spalam si le feliem in cca 8-9 felii fiecare si acestea la randul lor in trei.

 

 

Folosim o tava de 22×30 cm. Intindem o hartie doar pentru a fi scos mai usosr din tava cand este gata. Aluatul de baza il intindem in tava. Asezam bucatile de piersici altermand si cu nucile taiate cu cutitul.

Deasupra razalim aluatul fie prim razalitoare daca este foarte rece, sau il rupem cu degetele si il asezam uniform pe toata suprafata. Mai punem si ultimele nuci.

 

 

Dam tava la cuptorul incins in prealabil cca 40 de minute, intai la foc tare apoi scadem temperatura. Lasam sa se raceasca in tava, dupa care apucand de marginile de hartie o scoatem din tava si o taiem in bucati.

Se pudreaza cu zahar praf. Este o prajitura care dispare repede, asa de buna este. Serviti cu drag!

 





Recomandările noastre

11 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

    Ca de obicei, inca o reteta delicioasa si frumos colorata… Eu m-as da la vreo jumatate de tava, mai ales ca are piersici si nuci in fata carora nu rezist… Yamiii… Pupici si o saptamina cit mai dulce !!!

  6. 6

    Sara, exact aluatul asta fraged il cautam. Ii vorbisem sotului de prajitura cu aluat razuit. M-ai scos din incurcatura, nu aveam reteta. Sigur o voi incerca, poate chiar sub forma aceasta. Prajitura arata super si pentru gust o sa vin cu proba peste ceva timp. O zi frumoasa, Nico.

  7. 7
  8. 8
  9. 9

    @Carol multumim. O zi frumoasa!

    @Alina Rhapsody ma bucur, multumesc!

    @DiaMar, pup si o zi frumoasa!

    @Delicious Flavours am zis ca daca la prume merg nucule, de ce nu ar merge si cu piersici. Si chiar a iesit super. Pup!

  10. 10

    @Daniela pai nu vad nici o problema, daca iti plac asa de mult, ma bucur. Pupici!

    @Nico este reteta de "razalitura", cum e cunoscuta. Dar trebuie bagat putin la congelator aluatul ca sa-l poti da pe razatoare. La mine a fost mai moale si l-am rupt cu mana de aceea nici nu am numit-o "razalitura". Pup!

    @Simona ma bucur. Pup si o zi frumopasa!

    @Just me, merge cu orice fruct, dar cu prume este cea mai cunoscuta. asa o stiu si eu de copil. Pup!

  11. 11

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.