Strudel vienez cu mere



 

Strudel vienez cu mere este o reteta traditionala din Austria, dar si din multe tari din Europa, care au apartinut candva Imperiului Austro-Ungar.

Strudelul are la baza un aluat nedospit din faina, ulei si sare, foarte elastic, iar pregatirea s-a traditionala este un pic mai laborioasa. Cel mai cunoscut este cu umplutura cu mere.

 



Ingrediente / 8 buc :
Aluatul de strudel:
400 g faina
30 ml ulei
150 ml apa calduta
1 varf de cutit de sare

 

Pentru umplutura:
1 kg mere (acrisoare)
150 g unt
150 g pesmet alb
100 g zahar
1 plic zahar vanilat
60 g stafide + 50 ml rom
60 g nuca taiata
1 lingurita scortisoara
zahar praf pentru pudrat

 



Mod de preparare Strudel vienez cu mere:
Pentru pregatirea aluatului se cerne faina intr-un bol. Se adauga uleiul, apa si sarea si se amesteca pana ce se obtine o masa omogena. Apoi se scoate aluatul si se framanta cu mana pana ce devine neted si se desprinde de pe planseta. Se face o sfera si se lasa sa se odihneasca circa o ora la temperatura camerei.

Se prepara umplutura:
Se înmoaie stafidele in rom sau intr-un sirop, circa 15-20 de minute. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga pesmetul si se rumeneste putin. Se adauga zaharul cu scortisoara, amestecand intruna. Se lasa apoi sa se raceasca.

 

 

Intre timp se spala merele, se curata de coaja. Jumatate din ele se dau pe razatoare, iar restul se taie in cuburi. Se pun intr-un castron si se adauga stafidele inmuiate si nucile zdrobite.

 



 

Cum am specificat in introducere, caracteristic strudelului vienez este metoda de intindere a aluatului. Dupa ce se odihneste timp de 30 de minute, acesta se intinde cu dosul palmelor pana ajunge foarte intins si foarte subtire.

Eu am ales forma simpla, sa-l intind cu sucitorul pana ce am obtinut un dreptunghi de circa 50×40 cm, peste care am imprastiat pesmetul rumenit, lasand de jur-imprejur o margine libera de circa 2 cm.

Apoi am adaugat pe centru, dar pe lungime, umplutura de mere cu stafide si nuci. Rulam apoi strudelul inchizand bine si capetele ca sa nu iasa umplutura. Se aseaza intr-o tava pe o hartie de copt. Se inteapa cu o furculita din loc in loc sa iasa aerul cand e la cuptor si se unge cu ou batut.

 

 

Se da la cuptorul incins la 200 grade C pentru cca. 50 minute. Se scoate din cuptor se lasa sa se raceasca putin, apoi se taie.

 

 

Bucatile de strudel se servesc pudrate cu zahar praf. Se mai poate fi servit cu inghetata, frisca sau un sos de vanilie. Serviti, pofta buna!

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

10 comentarii

  1. 1

    Până se deschide Târgul de Crăciun la Viena iau o bucată de la voi, dar dacă anul acesta nu ajung acolo am să-l prepar după reţeta voastră. Deja parcă simt mirosul de vanilie şi scorţişoară.
    La pregătirea aluatului se foloseşte unt şi ou cum arată pozele?
    Week-end plăcut!

  2. 2
  3. 3

    @Adriana
    @Rocsy Ciobanu

    Va multumesc dragele mele ca m-ati atentionat. Din greseala, de… un ochi la televizor si cu celalat pe blog, am descarcat o poza de la o reteta de placinta care va fii postata maine.
    Deci aici aluat doar din faina, ulei, apa si sare. Fiid simplu nu am mai facut poza.
    Va sarut si un week-end placut!

  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9

    @Simona ma bucur, strudelul e un desert iubit de multi. Multumesc, pup!

    @liana multumesc, pup!

    @Rocsy Ciobanu nu se pune drojdie ca acesta este un aluat nedospit, care trebuie sa ramana foarte elastic ca sa se intinda. Se trage de aluat pana ajunge foarte intins si foarte subtire. Trebuie sa fi vazut pe la vreo bunica de-a ta. Eu acum, mai comod, l-am intins doar cat sa-l rulez o data. Te sarut!

  10. 10

Dă-i un răspuns lui liana Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.