Vinetele umplute la cuptor in functie de cat de consistenta este umplutura pot fi un pranz sau o cina. Umplutura poate fi doar din legume, doar din care tocata, precum Ardei umpluti cu carne amestec sau din ambele.
De regula se foloseste carne tocata, dar la aceasta reteta eu am folosit carne de pui deja fiert, ramasa de la o supa, pe care am taiat-o in cubulete si am adaugat-o alaturi de legume. A fost un deliciu!
Mod de pregatire:
Vinetele se taie in jumatate pe lungine, se cresteaza pulpa, se sareaza, se unge cu putina zeama de lamaie sa nu se inegreasca si se aseaza cu pulpa in jos pe hartie absorbanta sa-si lase apa.
Dupa 15 minute se spala de sare, apoi se oparesc 2 minute cat sa se inmoaie putin. Cu o lingura se scoate miezul avand grija sa ramana coaja intreaga.
Se toaca ceapa marunt si usturoiul si se calesc in ulei incins fara sa se arda, doar sa devina sticloasa. Daca folositi carne cruda o taiati in cubulete si o adaugati peste ceapa sa se rumeneasca. Eu am folosit carne de pui fiarta, ramasa de la supa si am adaugat-o spre sfarsit.
Se mai adauga si ardeiul rosu si cel galben la fel taiati in cubulete. Pulpa de vinete se toaca marunt, se adauga peste restul legumelor si se continua calirea inca 4-5 minute. Se adauga si cuburi de rosie din conserva cu cateva linguri de suc, cat este nevoie. Se condimenteaza dupa preferinta cu oregano, cimbru, busuioc proaspat tocat, sare si piper. Se mai lasa sa se intrepatrunda aromele si se ia tigaia de pe foc.
Se adauga parmezan ras si cu o lingura se ia din amestec si se umplu cojile de vinete. Se aseaza intr-un vas yena sau ceramic uns cu margarina.
Pentru decor dar si aroma, am pus cate o felie de bacon prajit putin inainte, ca sa aiba tinuta. Se adauga 2 linguri de apa si se introduc la cuptorul bine incins pentru a se rumeni frumos deasupra.
Se servesc calde, ca atare, cu parmezan ras sau smantana. Pofta buna!