Mod de preparare Varza acra cu coaste de porc in vasul roman:
Se spala coasta de porc si se rumenec cateva minute in ulei sau untura, daca stomacul va permite. Se scot si se pastreaza la loc cald.
Varza acra se desareaza, daca este cazul, apoi se toaca cat mai uniform..
Arpacasul de orez / árpagyöng se foloseste in bucataria magiara, de aceea am specificat ca-i optional. Acesta ca si orezul sau cuscus-ul se distuie in putin ulei, apoi se adauga apa fierbinte si se prefierbe cca. 10 minute sau pana inghite lichidul. Va fi doar aldente ca va urma sa stea si la cuptor.
Pregatim vasul roman, care inainte de folosire trebuie sa stea in apa minim o ora. Se aseaza pe fundul vasului varza tocata. Se aseaza bucatile de coaste preprajite.
Se acopera iar cu varza si se presara papricasul de orz si restul de varza. Intre aceste straturi se adauga foile de dafin, crengute de cimbru uscat, chimen macinat si piper.
Se toarna o cana de apa si sucul de rosii. Se inchide vasul cu capacul propriu si se da la cuptorul incins la 180 °C si se lasa sa stea timp de o ora, urmarind din cand in cand sa nu ramana fara lichid.
Acest vas lucreza precum o oala sub presiune, dar in acelasi timp se va si rumeni frumos, pentru ca spre deosebire de o folie de aluminiu si capacul se incinge si degaja caldura. Poftas buna!