Cozonac rondele cu nuca este o altfel de idee pentru sarbatorile de Pasti de anul acesta. Cele doua suluri de aluat care le impletim la cozonacul clasic, acum le-am taiat in rondele de 6 cm si le-am asezat in forma de cozonac. Sper sa va placa ca la gusst a fost bun..
1 galbenus + 1 lingura lapte
Mod de preparare Cozonac rondele cu nuca:
Aluatul:
Intr-o cratita medie, se pune la fiert laptele cu zaharul, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie si portocala.. Laptele nu se fiarbe, ci doar sa se incalzeasca cat sa topeasca zaharul. Se inchide flacara si se adauga untul taiat cubulete. Se lasa apoi sa se raceasca pana ajunge la o temperatura calduta.
Faina se va cerne in vasul unde vom framanta. In centru punem drojdia sfaramata, o lingura de zahar si se putin lapte caldut. Se lasa sa creasca maiau apoi incepem sa framantam. Se adauga oua intregi si cele trei galbenusuri frecate cu putina sare, ca sa le intareasca culoarea. Incepem framantatul adaugand putin cate putin laptele cu untul caldut si framantam pana se va incorpora toata faina.
Daca aluatul este lipicios, se mai adauga pana la max. 50 g faina, apoi framantam adaungand uleiul. Ar trebui sa rezulte un aluat neted si elastic. Se unge un bol cu ulei, se pune aluatul, se acopera cu un prosop curat de bucatarie si se pune la dospit pentru cca 1-2 ore in functie de temperatura din camera.
Umplutura :
Nucile se piseaza in piulita, se adauga o lingura de zahar, 2 linguri de cacao si o lingurita de scortisoara. Cele 2 albusuri ramase de la aluat, se bat tare si se amesteca cu nucile.
Cand aluatul este gata se imparte in doua. Se intinde pe rand un dreptunghiuri si intindem umplutura de nuca si cacao. Dupa se rulam strans taiem in 6 romdele de 5-6 cm. In tava de 12 x 20 cm unsa cu ule, se aseaza pe verticala rondelele. Repetam si cu celalat cozonac. Lasam 15 minute sa mai creasca, apoi cu ajutorul unei pensule il ungem cu galbenus de ou frecat cu o lingura de lapte.
Presaram deasupra zahar tos si dam la cuptorul preincalzit ca 200 de grade, iar dupa 20 de minute se coboara la 170 de grade. In functie si de cuptorul fiecaruia se lasa la cuptor pentru cca. 50-60 de minute. Cand este gata se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca acopetit cu un prosop mare curat.