Crema de zahar ars, o crema budinca delicioasa si reconfortanta, care se face foarte usor. Este buna rece servita a doua zi.Desi este mai practic sa se realizeze individual, deoarece crema este mai putin probabil sa se prabuseasca, acum am pregatit-o intr-o forma ca de tort.
Ingrediente Crema de zahar ars:
8 oua mari
150 g de zahar
1 litru de lapte
1 pastaie de vanilie sau 1 fiola esenta vanilie
100 g zahar pentru caramel
Mod de preparare Crema de zahar ars
Se topeste 100 g de zahar in cratita in care vom pregati crema de zahar ars. Lasam sa capete culoarea chihlimbarului si apoi se se tapeaza pereti vasului, inclinand cu grija, astfel incat zaharul sa acopere uniform peretii cratitei. Se lasa apoi cratita sa se raceasca.
Laptele se pune la incalzit la foc mic cu esenta de vanilie sau bobitele din pastaia de vanilie cat sa-si lase parfumul. Se trage de pe foc si se lasa sa se raceasca ca „de paine”. Se incalzeste cuptorul. Ouale se bat spuma 3-4 minute cu zaharul.
Cand laptele sa mai racit ca „de paine” se incorporeaza in ouale batute cu zaharul. Apoi toata compozitia se pune cu precautie peste zaharul topit in cratita.
Cratita cu crema de zahar ars se pune la bain-marie (baie de aburi), adica se pune intr-o alta cratita mai mare, care sa o cuprinda si in care se pune apa pana la jumatatea cratitei cu crema. Se pun apoi cele doua cratite in cuptor.
Se da la cuptor la foc mediu timp de 60-80 minute in functie de cat de groasa este crema. Se tine vasul in cuptor pana atunci cand compozitia incepe sa prinda o culoare maronie sau daca apasam usor deasupra compozitiei este relativ tare.
Se scoate de la cuptor, se lasa la racit la frigider, apoi se rastoarna pe un platou suficient de mare luand in calcul ca va curge si mult sirop.
Delectati-va!