Prajitura Vis Venetian este o prajitura reconfortanta ca toate deserturile cu fructe. Puteti folosi fructe din compot, ca mine, sau fructe proaspete de sezon. Sper sa va incante prajitura si sa o incercati cu prima ocazie.
Ingrediente / 9 buc:
Blat galben:
4 oua
4 linguri de zahar pudra
4 linguri faina
Blat maro:
2 oua
2 linguri zahar pudra
2 linguri pudra de cacao
1 lingura faina
Pentru crema de vanilie:
3 galbenusuri
700 ml lapte
80 g zahar
40 g faina + 40 g amidon
200 ml frisca
15 g gelatina
60 g fulgi sau aschii de ciocolata
1 compot fructe tropicale Sun Food
Decor:
100 ml frisca
1 grepfruit
1 lingura fulgi sau aschii de ciocolata
Mod de pregatire Prajitura Vis Venetian:
Blatul alb:
Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare, apoi se incorporeaza jumatate din cantitatea de zahar. Galbenusurile se bat cu a doua jumatate de zahar.
Se amesteca cele doua compozitii. Se incorporeaza cu miscari ample si faina. Compozitia rezultata se va turna intr-o forma de 22×38 cm.
Cand este gata se lasa sa se raceasca si se inparte in doua parti.
Se pregateste un blat maro din doua oua, 2 linguri zahar pudra, 2 linguri pudra de cacao si 1 lingura faina intr-o forma de 20×20 cm.
Fructele tropicale se scurg din conserva. Eu am adaugat si jumatate de portocala.
Pentru crema:
Se pune laptele pe foc cu jumatate din cantitatea de zahar si esenta de vanilia. Galbenusurile se amesteca cu restul de zahar, pana devin cremoase. Se incorporeaza faina si amidonul dizolvate in putin lapte rece.
Cand laptele s-a incalzit, se adauga cateva linguri peste galbenusuri ca sa le aducem la aceeasi temperatura, se omogenizeaza, apoiu se rastoarna totul peste laptele cald. Se amesteca pana se ingroasa.
Se ia de pe foc si se pune deasupra o folie de plastic ca sa se evite formarea de crusta si se lasa la racit. Folia nu trebuie sa inchida ermetic vasul, ca astfel transpira.
Peste gelatina se pun 3-4 linguri de apa si se lasa 10 minute. Cand crema s-a racit se transfera intr-un bol si se mixeaza.
Gelatina se incalzeste putin, se adauga 1-2 linguri din crema de vanilie mestecand repede sa se omogenizeze, apoi se adauga in toata crema.
Frisca lichida se mixeaza pana devine tare, apoi se incorporeaza in crema. Se adauga si aschiile de ciocolata. Aschiile eu le-am facut cu cutitul dintr-o ciocolata amara.
Montarea prajiturii:
Primul blat alb se insiropeaza cu sirop de la fructele tropicale. Se intinde apoi jumatate din crema. Inainte de a inparti crema in jumatate se pun deoparte 3 linguri pentru decor, care va fii intr-un strat subtire.
Se aseaza din loc in loc bucati de fructe. Se acopera cu blatul maro, se insiropeaza si se acopera cu crema de vanilie si fructe. Se acopera cu al doilea blat alb, se insiropeaza si se intind cele 3 linguri retinute.
Se da la rece cateva ore, apoi se portioneaza in 9 bucati sau mai multe, daca le taiati mai mici.
Se decoreaza cu frisca si felii de grepfruit. Pofta buna!