Tocana flamanda de strut in bere cu coacaze este o reteta in Canpania de testare a carnii de strut organizata de BUZZStore şi Gourmet de Strut.
Caracteristicile si versatilitatea carnii de strut o transforma in alegerea ideala pentru oricine doreste sa prepare o masa usoara, bogata din punct de vedere nutritiv si, in acelasi timp, gustoasa.
Aceasta este o tocana in care carnea de strut este fiarta in bere si aromata cu cimbru si foi de dafin. Pentru a da un gust dulce-acrisor tocanei, am modificat putin reteta si am adaugat 2 linguri de dulceata de coacaze (nu foarte dulce).
Ingrediente:
700 g carne de strut pentru goulach
1 lingurita de sare
1/2 lingurita piper negru
2-3 linguri de faina
4 linguri unt
2-3 cepe
500 ml de bere bruna
2 frunze de dafin
cimbru proaspat sau uscat
2 felii de paine unse cu mustar
4 cm ghimbir taiat fasii (optional)
Dulceata de coacaze:
100 g coacaze rosii si negre
2 linguri zahar brun
2-3 linguri de cidru
Mod de pregatire Tocana flamanda de strut in bere cu coacaze:
Carnea de struţ este o carne rosie si se apropie foarte mult ca textura si gust de cea de vitel sau vita, in functie de varsta de sacrificare. Este bogata în proteine, dar saraca în grasimi.
Carnea de strut taiata in cuburi de 2-3 cm se presara cu faina ca sa le acopere complect. Se scutura de excesul de faina.
Intr-o oala sau o tigaie cu laturi inalte se topeste 2 linguri de unt. Bucatile se scutura de excesul de faina si se prajesc in 2-3 ture, cate 3 minute pe fiecare parte. Chiar daca este putin efort, va recomand sa nu le puneti toate odata ca isi vor
lasa apa si se vor fierbe in loc sa se prajeasca. Se transfera apoi cuburile de carne cu o spumiera intr-un alt castron.
Peste sosul ramas se pune si restul de unt. Se adauga ceapa taiata marunt si se lasa sa se caleasca, fara sa se arda, ci doar pana devine translucida. Se adauga berea, fasiile de ghimbir optional, cimbrul, frunzele de dafin si se amesteca.
Adaugam inapoi carnea in oala, potrivim de sare si piper, dam focul mic, acoperim oala si lasati sa fiarba incet cam 30 – 40 minute, pana cand se fragezeste carnea, verificand din cand in cand.
Reteta originana flamanda foloseste pentru ingrosare si 2 felii de paine unsa cu mustar care se pune peste carne si care se va topii in sos. Eu nu am mai folosit pentru ca faina cu care am pudrat bucatile a ingrosat suficient sosul.
Adaugam 4-5 linguri de coacaze fierte in cidru cu 2 linguri de zahar brun, cat sa se lege putin.
Se scoate cimbrul, ghimbirul si frunzele de dafin.
Se poate servi alaturi de cartofi fierti, cartofi prajiti sau gnocchi. Alaturi merge o bere bruna, preferabil aceeasi marca ca si cea folosita la preparare.
Pofta buna!