Prajitura Arlechino este o prajitura a copilariei pe care bunicile noastre o faceau din 4 foi, iar umplutura era din 3 sortimente diferite de gem: zmeura (rosu), caise (galben) si prune sau un alt fruct inchis la culoare. Cand se taiau se vedeau frumos culorile.
In timpurile noastre aceasta prajitura a mai evoluat. Gemul de zmeura a ramas, apoi a aparut rahatul colorat si cea de-a treia umplutura de nuci. Aceasta varianta am facut-o in acest week-end.
Ingrediente tava de 21 x 21 cm:
Aluat de foi:
500 g faina
200 g unt
5 g drojdie uscata
1 plic praf de copt
120 g zahar pudra
2 oua
2 linguri de smantana
sare
Umplutura:
3-4 linguri de gem sau dulceata (de preferat zmeura)
500 g rahat colorat
200-220 g nuca pisata
2 albusuri
60 g zahar pudra
Glazura:
2 galbenusuri
80 g zahar pudra
Mod de pregatire:
Pregatim aluatul de foi. Intr-un bol incapator amestecam faina cernuta cu drojdia uscata, praful de copt si sarea.
Untul rece il taiem in cuburi si cu degetele il incorporam in faina, pana obtinem un aluat ca nisipul.
Intr-un bol separat amestecam cele 2 oua cu 2-3 linguri de smantana si zaharul pudra.
Se face o adancitura in aluatul nisipos, se pun ingredientele umede si se amesteca pana obtinem un aluat. Se infasoara aluatul in folie de plastic si se da la frigider 30 de minute.
Rahatul se taie in felii dar nu subtiri, ca sa se vada bine cand prajitura va fii taiata in bucati.
Cele 2 albuse se bat cu zaharul si se adauga nucite pisate, nu date prin masina.
Se tapeteaza o tava de 21 x 21 cm cu hartie de copt. Se scoate aluatul de la rece si se imparte in 4. Se intinde prima foaie si se aseaza in tava. Se unde cu gem sau dulceata mai groasa, de preferat de zmeura ca va iesi un strat frumos colorat. Eu nu am avut si am folisit dulceata de visine.
Se acopera cu o noua foaie si deasupra se aseaza cat mai variat feliile de rahat.
Se aseaza a treia foaie si umplutura de nuci.
Se acopera cu cea de-a patra foaie. Se inteapa din loc in loc si se da la cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 40-45 de minute.
Se scoate si se unge cu cele 2 galbenusuri frecate cu zaharul pudra. Se pune inapoi pentru 8-10 minute in cuptorul oprit.
Se taie in bucati inainte de servire. Delectati-va!
Mie foile mi-au ieșit foarte groase, cred ca trebuie tava mai mare, cea de 21×21 e prea mica pentru aceasta reteta. Aluatul e gustos, desi nu stiu ce rost are si drojdie și praf de copt, voi repeta. Prajitura e destul de migăloasă.
Cici scuze de intarziere si imi pare rau ca ti-au iesit groase foile, dar trebuia sa mai scoti din aluat si sa faci grosimea care o vroiai. Drojdia şi praful de copt le-am folosit impreuna pentru a face aluatul sa creasca, dar in special sa iasa pufos.
Nu stiu de de ti s-a parut migaloasa ca in afara de a pregati aluatul, restul: nucile, rahatul si gemul de ai de-a gata, doar sa faci straturile.
Ma bucur totusi ca o vei repeta, deci ti-a placut, Te astept si cu alte mesaje! Pup!
Bunà ,mi se pare prea micà tava ,21 /21.la cantitatea de aluat ar trebui o tavà de 25/30.cred Ca’ este ok… O sa incerc reteta màne.
Daca vrei mai subtire poti folosi o tava mai mare. La mine se vede in pozele intermediare cum am facut. Pupici!