Tortul Buturuga de Craciun



In special in tarile francofone, cina de Craciun se incheie cu „La bûche de Noël” sau Buturuga de Craciun, care isi are originile de prin secolul XII.

Reprezinta simbolul semineului, care in timpul iernii incalzeste casele oamenilor. In mod traditional, buturuga este taiata din padure inainte de rasaritul soarelui, dintr-un copac fructifer si batran. Apoi este binecuvantat de batrani inainte de a fi ars pe foc in semineu.

Tradiţia spune că tortul Buturuga se face pe baza de crema de unt, iar aromele majore sunt: vanilia, pralinele, cafea, ciocolata, lichior si trebuie să fie decorat cu atribute specifice Craciunului, din zahar sau din material plastic.

 

Pentru blatul de rulada:
* 6 galbenusuri de ou
* 4 albusuri
* 2 linguri faina
* 2 linguri amidon
* 2 linguri nuci pisate
* 6 linguri zahar
* 2 plicuri zahat vanilat
* 1 praf de sare

 

 

Pentru crema:

* 4 oua
* 250 gr zahar
* 250 gr unt (sau margarina rama)
* 100 gr. nuci pisate
* 1 lingurita vanilie

 



Pentru sirop:
* 150 g zahar
* 150 ml apa
* 50 ml rom

 

Pentru glazura:
* 300 g ciocolata cu lapte
* 250 g frisca lichida (smantana)

 

Modul de pregatire:
Pentru rulada se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albeste. se adauga faina, amidonul si nucile pisate. Separat se bat albusurile cu un praf de sare, dupa care se incorporeaza in compozitia de galbenusuri, amestecand incet sa nu se lase albusurile.

Se toanna in tava de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor 15-20 minute. Cand e gata se ruleaza cu un servet umed.
Crema: Cele 4 oua impreuna cu zaharul se freaca cu o lingura si se fierb pe baine-marie pana se ingrasa si are consistenta. Seamana cu o mamaliga care se lasa la rece. Se face un sirop din zahar, apa si cand s-a legat se adauga romul.

Intr-un bol se freaca untul spuma, se adauga vanilia si crema de oua. Cu o pensula se unge rulada cu sirop, apoi se adauga crema si se ruleaza.

Pentru a imbraca rulada se face un ganache(crema de ciocolata). Se incalzeste smantana, se adauga peste ciocolata rupta in bucati si se mesteca pana se dizolva. Se da la rece, apoi se bate cu mixerul pana devine cremoasa.

Din rulada se taie doua bucati mai mici, care sa reprezinte cioturile buturugii si se lipesc cu crema de rulada. Se acopera toata rulada cu restul de crema. Se fac stiati care sa reprezinte nervurile lemnului. Cum nu am avut decorati din zahar, am aranjat cu podoabe care se folosesc la brad.





Recomandările noastre

21 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

    Foarte frumoasa buturuga voastra.
    Eu nu cred ca la creme se poate compara untul cu margarina rama. Untul e unt, margarina merge la foi sau altceva..la creme nu e atat de buna ca untul. Parerea mea.
    Sincer m-am prostit si eu si am pus la Ferrero Rocher margarina rama dar se simte diferenta dintre unt si margarina…nu sunt asa bune.
    Parerea mea.
    Pupici si an nou fericit va urez!!!

  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

    @Mihaela si
    @alison, neaparat la Craciunul viitor sa incercati. Nu inseamna ca nu suntem romani daca facem si altceva. Pupici!

    @ophelia1983, multumesc, pup!

    @mirela, da, se poate face oricand. De fapt este o rulada, pe care am transformat-o in "buturuga". Pup!

    @Bianca, de acord cu tine, untul este superior margarinei chiar daca este Rama. Dar daca folosesti unt ieftin, atunci recomand Rama. Eu am pus in paranteza ca varianta… ca la o adica… fiecare dupa buget… vorba lui Caragiale.

    @Bianka,Pupicuri, multumesc.

    @Cristina, multumim si tie sarbatori fericite.

    @judy si
    @maria mihalache, va multumesc si un sfarsit de an cu bucurii.

  11. 11

    Nu obisnuiesc sa folosesc prostii de unt./..am vazut ca multe fete folsoesc cremino (cremele alea din unt cica) care sunt atat de sintetice si nu sunt bune de nimic. Folosesc unt deobicei cu 65 % grasime,
    Pup

  12. 12

    @Bianca, da foarte bine. Sunt totusi anumite creme unde merge perfect Rama. Cat despre Cremino, nu am auzit, stiam de ceva ciocolata cu crema Cremino. Dar poate se gaseste si asa ceva. Pup!

  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19

    @Liana 10 cu mare drag si doua felii. Pupici!

    @Reka este un… altceva… pe langa cozonacul traditional. Pup!

    @Brandusa multumesc pentru urari. Si tie La multi ani!

    @briarrose,
    @BakingWithoutABox,
    @Torviewtoronto, thank you very much for visit and comments!

  20. 20
  21. 21

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.