In special in tarile francofone, cina de Craciun se incheie cu „La bûche de Noël” sau Buturuga de Craciun, care isi are originile de prin secolul XII.
Reprezinta simbolul semineului, care in timpul iernii incalzeste casele oamenilor. In mod traditional, buturuga este taiata din padure inainte de rasaritul soarelui, dintr-un copac fructifer si batran. Apoi este binecuvantat de batrani inainte de a fi ars pe foc in semineu.
Tradiţia spune că tortul Buturuga se face pe baza de crema de unt, iar aromele majore sunt: vanilia, pralinele, cafea, ciocolata, lichior si trebuie să fie decorat cu atribute specifice Craciunului, din zahar sau din material plastic.
* 4 albusuri
* 2 linguri amidon
* 6 linguri zahar
* 1 praf de sare
* 250 gr zahar
* 1 lingurita vanilie
* 150 ml apa
* 50 ml rom
Modul de pregatire:
Pentru rulada se freaca galbenusurile cu zaharul pana se albeste. se adauga faina, amidonul si nucile pisate. Separat se bat albusurile cu un praf de sare, dupa care se incorporeaza in compozitia de galbenusuri, amestecand incet sa nu se lase albusurile.
Se toanna in tava de la aragaz, tapetata cu hartie de copt. Se da la cuptor 15-20 minute. Cand e gata se ruleaza cu un servet umed.
Crema: Cele 4 oua impreuna cu zaharul se freaca cu o lingura si se fierb pe baine-marie pana se ingrasa si are consistenta. Seamana cu o mamaliga care se lasa la rece. Se face un sirop din zahar, apa si cand s-a legat se adauga romul.
Intr-un bol se freaca untul spuma, se adauga vanilia si crema de oua. Cu o pensula se unge rulada cu sirop, apoi se adauga crema si se ruleaza.
Pentru a imbraca rulada se face un ganache(crema de ciocolata). Se incalzeste smantana, se adauga peste ciocolata rupta in bucati si se mesteca pana se dizolva. Se da la rece, apoi se bate cu mixerul pana devine cremoasa.
Din rulada se taie doua bucati mai mici, care sa reprezinte cioturile buturugii si se lipesc cu crema de rulada. Se acopera toata rulada cu restul de crema. Se fac stiati care sa reprezinte nervurile lemnului. Cum nu am avut decorati din zahar, am aranjat cu podoabe care se folosesc la brad.
Arata foarte bine buturuga asta, de cativa ani ma gandesc ca mi-ar placea de Craciun, poate anul viitor 🙂 Pana atunci poate gust de la voi o bucatica…
foarte frumos arata si eu as vrea sa-l fac la un craciun!
tare buna trebuie sa fie!
Foarte frumoasa ti-a iesit,,,,,mama mea o face destul de des,nu numai de craciun,,,,noua ne place tare mult.pupici!!!!
Foarte frumoasa buturuga voastra.
Eu nu cred ca la creme se poate compara untul cu margarina rama. Untul e unt, margarina merge la foi sau altceva..la creme nu e atat de buna ca untul. Parerea mea.
Sincer m-am prostit si eu si am pus la Ferrero Rocher margarina rama dar se simte diferenta dintre unt si margarina…nu sunt asa bune.
Parerea mea.
Pupici si an nou fericit va urez!!!
Minunat
E superb tortul! Un an nou fericit va doresc.
Ce frumusete!!!!
Foarte frumos.
Sarbatori cu bine!
@Mihaela si
@alison, neaparat la Craciunul viitor sa incercati. Nu inseamna ca nu suntem romani daca facem si altceva. Pupici!
@ophelia1983, multumesc, pup!
@mirela, da, se poate face oricand. De fapt este o rulada, pe care am transformat-o in "buturuga". Pup!
@Bianca, de acord cu tine, untul este superior margarinei chiar daca este Rama. Dar daca folosesti unt ieftin, atunci recomand Rama. Eu am pus in paranteza ca varianta… ca la o adica… fiecare dupa buget… vorba lui Caragiale.
@Bianka,Pupicuri, multumesc.
@Cristina, multumim si tie sarbatori fericite.
@judy si
@maria mihalache, va multumesc si un sfarsit de an cu bucurii.
Nu obisnuiesc sa folosesc prostii de unt./..am vazut ca multe fete folsoesc cremino (cremele alea din unt cica) care sunt atat de sintetice si nu sunt bune de nimic. Folosesc unt deobicei cu 65 % grasime,
Pup
@Bianca, da foarte bine. Sunt totusi anumite creme unde merge perfect Rama. Cat despre Cremino, nu am auzit, stiam de ceva ciocolata cu crema Cremino. Dar poate se gaseste si asa ceva. Pup!
Frumoasa "buturuga"! As vrea si eu sa ma-ncalzesc cu o felie 😉
Hmmmmmmmm. N-am mai vazut asa ceva, trebuie sa fie foarte gustos :-)))).
Simply beautiful.
Felicitari pentru Foodbuzz Top 9. Sa aveti un An Nou frumos . La Multi Ani!
Oh how wonderful. Congrats on Top 9!
looks delicious
congrats on the top 9
@Liana 10 cu mare drag si doua felii. Pupici!
@Reka este un… altceva… pe langa cozonacul traditional. Pup!
@Brandusa multumesc pentru urari. Si tie La multi ani!
@briarrose,
@BakingWithoutABox,
@Torviewtoronto, thank you very much for visit and comments!
cograts on top 9! well deserved!
Arata minunat!LA MULTI ANI! si sanatate!