Prajitura cu nuci, curmale si crema de vanilie



Prajitura cu nuci, curmale si crema de vanilie 2-0

 

Prajitura cu nuci, curmale si crema de vanilie trebuia sa fie cu nuci si prune uscate. Dar in punga in care credeam ca am prune uscate m-am trezit cu… curmale. Asa ca va recomand si varianta cu prune, dupa mine merg mai bine cu nucile.

 

Aluat fraged pentru foi:
250 g unt
150 g zahar
400 g faina
1 plic zahar vanilat
1/2 lingurita de sare
1 plic praf de copt
2-3 linguri de smantana
1 ou + 2 galbenuse
300 g curmale (sau prune uscate)
100 g cana nuci tocate

Prajitura cu nuci, curmale si crema de vanilie 1

500 ml de lapte
3 galbenusuri
200 g de zahar pudra
60 g de amidon
coaja de la o lamaie
coaja de la o portocala
200 g unt la temperatura camerei
Glazura:
150 g ciocolata
60 g unt
50 g nuci tocate
Prajitura cu nuci, curmale si crema de vanilie 0-1

Mod de preparare Prajitura cu nuci, curmale si crema de vanilie:
Deci ingrdientele cheie ale acestei prajituri sunt curmalele si nicile. Nucile se taie, nu se piseaza, iar curmalele dupa ce se taie in bucati mai mici, se pus pe foc intr-un vas cu putina apa. Ele va cer cata apa sa puneti ca sa devina ca un gem.

 

 

Prepararea cremei de vanilie:
Laptele se pune la fiert. Intr-un bol se freaca zaharul cu galbenusurile, praful de budinca si putin lapte rece. Se adauga putin lapte cald, apoi se rastoarna totul peste restul de lapte.

Se adauga razalitura de la o portocala si o lamaie. Se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Cand e gata se lasa la racit. iar cand s-a racit se incorporeaza in untul frecat spuma. Aveti grija sa scoateti apa din unt, ca altfel va arata ca o crema taiata.

Se pregateste aluatul fraged care este usor si rapid de facut. Nici nu trebuie lucrat mult timp si unde il pregatim trebuie sa fie rece. In faina cernuta adaugam untul rece taiat cuburi. Cu degetele framantam untul ca sa se incorporeze in faina.

Va deveni ca un nisip de unde si denumirea de aluat nisipos. Apoi adaugam oul intreg si galbenusele (eu din greseala am scapat doua oua intregi), le incorporam apoi adaugam dupa caz 2-3 linguri de smantana. Rezulta un aluat pe care-l infasuram in folie de plastic si-l dam la frigider 15-20 de minute.

 



 

Se intinde aluatul pe dosul unei tavi de copt de 30 x 40 cm. Se imparte in doua parti egale si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 °C si se coace aproximativ 20 minute.

Se scoate se intinde gemul de curmale si deasupra se presara nuci tocate. Le puteti toca si mai mici ca la mine, dar sa nu se faca praf. Se mai da la cuptor la foc mai mic inca 10-15 minute, cat sa se prajeasca putin si nucile.

Se aseaza o jumatate de foaie pe o tava, deasupra se intindem crema de vanilie, iar deasupra se inchide cu cea de-a doua foaie cu nucile in jos. Apasam usor sa adere bine foile la crema.

 

 

Pentru glazura, topiti ciocolata cu untul, amestecati pana cand este bine omogenizata. Se intinde peste prajitura, se presara nuci tocate deasupra si se da la rece. Trebuie sa ramana in frigider cel putin o noapte inainte de servire, ca aluatul sa devina fraged,  la fel ca si la aluaturile cu miere.

 

 

Se taie apoi in dreptunghiuri sau patrate si se servesc. Delectati-va cu o bucata pana o veti incerca!

 

Prajitura cu nuci, curmale si crema de vanilie 5





Recomandările noastre

13 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11

    @Timeea ma bucur ca-ti place, multumesc!

    @Paula Gafitescu Mersi, te sarut!

    @Simona Arata si bine, dar e si tare buna. Pup!

    @hapleablog ma bucur, pup!

    @Licuta Marin serveste cu mare drag! Pup!

  12. 12
  13. 13

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.