Cozonacul unguresc, cu mac sau cu nuca denumit si beigli, este o prajitura veche de familie transmisa din generatie in generatie, de la bunici sau parinti. In Banat si Ardeal el este nelipsit de pe mesele de sarbatoare atat de Paste cat si de Craciun.
Mod de preparare:
Se cesne faina intr-un bol iar in centru ei se pune drojdia la dospit in putin lapte caldut, sare, 1 lingura zahar si 2-3 linguri de faina. Se lasa 15-20 de minute.
Intr-un alt vas, se pune pe foc laptele cu restul de zahar, zaharul vanilat si razalitura de lamaie. Cand s-a incalzit putin se adaga untul taiat cuburi si se amesteca sa se topeasca. Dupa ce s-a racorit se incorporeaza peste drojdia dospita. Se adauga si ouake . Se frananta totul, apoi cand se desprinde de pe pereti se acopera aluatul obtinut cu un prosop si se lasa la dospit.
In timp ce aluatul se dospeste facem umplutura de mac. Laptele cu zaharul se fierbe si se toarna peste macul macinat amestecand sa se incorporeze uniform. Cand s-a racit se adauga 2 linguri de gem.
Aluatul se imparte in doua si pe o masa fainata se intind pe rand si se adauga macul. Se ruleaza si se aseaza in tava de la aragaz. Se unge cu ou batut si se coace in cuptorul preincalzit la 180 °C pentru aproximativ 40 de minute.
Aroma degajata prevesteste apropierea sarbatorilor. Se lasa sa se raceasca in tava apoi se feliaza si se serveste. Serviti o felie!
Nu eram prea sigura daca sa-i fac sau nu de Pasti, insa acum ca-i vad la tine ma imbie grav 🙂
Felicitari!
Imi plac tare mult beigli , mai mult decat cozonacii traditionali. Au mai multa umplutura 🙂
Mie imi place mult mai mult decat cozonacul.
Arata foarte bine beigli facut de voi.
O saptamana frumoasa!
Ca de obicei o bunatate! imi place macul mult!
Foarte gustos acest cozonac!
@Olguta multumesc frumos! Te mai astept, pup!
@Dorina sunt buni, eu ii prefer cu nuca si sotul meu cu mac. Pup!
@Rita Oarga multumim frumos! Pupici!
@Mari esti o draguta, multumesc!
@hapleablog ma bucur, multumesc!
Am pe lista bunatatea asta! Sper sa o fac de Paste!
Pupici
Bine zici Sara draga ca este nelipsit de pe masa de Sarbatori, foarteee bun!
Pupici
L-am facut azi si a iesit o minune!! Sotul meu e innebunit dupa el !!! 😀 Multzam' mult:)
@Marianna Cecan-L ma bucur ca v-a placut mai ales ca barbati sunt mai critici! Te mai astept!