Ciuspais sau Tuspais este o mancare din legume cum ar fii dovlecei, fasolea, mazarea… foarte cunoscuta in Banat, fiind preluata din bucataria maghiara si sarba.
Este o mancare veche care se facea cand oameni, care se intorceau de la muncile campului o pregateau ca garnitura langa o bucata de „slana” prajita. Dar este la fel de buna langa o carne de pasare, de peste sau un rasol de vita.
Sunt multe variante ale acestei retete: cu rantas, cu lapte, cu smantana, dar aceasta este o reteta „ca la mama acasa”, asa cum o facea mama lui Miki (Satu-Mare).
Mod de preparare:
Se folosesc dovlecei maturi, se curata de coaja, se taie in jumatate pe lungime si daca e nevoie se curata de seminte. Se dau pe razatoarea mare, se sareaza, dar nu cu multa sare si se lasa sa se scurga cca. 2 ore intr-o strecuratoare.
Intr-o tigaie cu ulei se caleste ceapa curatata si se taiata marunt, pana devine lucioasa.
Se adauga dovlecei scursi si se lasa la calit timp de cateva minute. Ei isi vor mai lasa apa dar daca va mai fii nevoie se va adauga din zeama lasata de ei. Se presara deasupra cu faina si se lasa la foc moale sub capac pana cand se dizolva faina si se inmoaie dovlecei.
Se incorporeaza cca 100 ml bulion gros, sare si piper dupa gust, iar l-a sfarsit mult marar proaspat macinat.
Cred ca merge de minune cu niste chiftelute, ce zici ???
Tare gustos trebuie sa fie…cam asa ceva se face si pe la noi dar cu smantana in loc de bulion.
O minunatie !
Te tzuc cu drag !
M-a atras denumirea! Suna tare frumos, dar cred ca este si gustoasa!
Reteta pare foarte interesanta. Bravo!!!
@Sidy si cu smantana e la fel de buna. Pupik!
@Cristina numai pe incercate, dar e o garnitura super buna pentru cei carora le place dovlecelul. Pup!
@M. Angi S. ma bucr ca ti-a trezit interes. Pup!