Cupola cu portocale si ciocolata

 

Cupola cu portocale si ciocolata, un tort racoritor, cremos, ciocolatos, cu izul de portocale care e specific acestei perioade de iarna. Altfel spus… un rasfat de Craciun!

Ingrediente:
3 portocale
50 g zahar tos
100 ml apa

 

 

Crema de iaurt:
200 ml zeama de portocale
coaja rasa de la 2 portocale
60-80 zahar farin (dupa gust)
300 ml iaurt gras
300 ml frisca lichida / meggle
15 g gelatina

 

Crema de ciocolata:
250 g ciocolata 50 % cacao
5 linguri ulei
4 linguri frisca lichida
4-5 linguri lichior de portocale
500 ml frisca lichida / meggle
15 g gelatina
10 piscoturi

 

 

Mod de preparare:
Pentru inceput taiem cele 3 portocale (cu coaja) in felii cat mai subtiri. Intr-o tigaie se pun 100 ml apa cu 50 g zahar pe foc. Cand s-a topit zaharul se adauga in siropul rezultat feliile de portocale pe rand si se tin cate 2 minute pe ambele parti.

Se scot apoi pe un gratar. Pregatim un bol de Ø 20 cm. pe care il badijonam cu folie de plastic. Asezam feliile de portocale pe pereti bolului petrecandu-le putin ca-n imaginea de mai jos.

 

 

Pentru crema alba de iaurt, la siropul ramas de la fierberea feliilor de portocale se mai adauga zeama de portocale pana obtinem 200 ml de lichid. Intr-un bol frecam iaurtul cu zaharul farin. Adaugam cantitatea de zahar dupa preferinte, tinand cont ca frisca meggle este deja dulce. Se adauga apoi razalitura de la 2 portocale si siropul. Frica batuta tare se adauga in crema de iaurt.

Gelatina hidratata deja se incalzeste, se adauga 1-2 linguri din crema ca sa se aduca la aceeasi temperaturam, apoi se incorporeaza in toata crema. Se rastoarna in bol cu grija sa nu se miste feliile de portocale. Peste crema se apasa deasupra un bol cu diametru mai mic infasurat in folie de plastic si se apasa cat sa se ridice crema de iaurt pe pereti pana sus. Se da la rece 3-4 ore.







loading...

 

 

Pentru crema de ciocolata se topeste ciocolata rupta in bucati impreuna cu 5 linguri ulei, 4 linguri frisca lichida si 4-5 linguri lichior de portocale. Se lasa sa se raceasca apoi se incorporeaza frisca batuta tare.

Ca si la crema alba de iaurt se adauga gelatina dupa aceeasi metoda. Se scoate bolul din frigider si cu grija se scoate bolul mic de sticla. Ramane un crater in care turnam crema de ciocolata.

O nivelam si acoperim totul cu piscoturi inmuiate in sirop si lichior de portocale.

 

 

Acoperim cu folie de plastic si dam la rece pana a doua zi. Inainte de servire se rastoarna pe un platou. Delectati-va!

 

 



loading...

Recomandările noastre

5 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>