Supa Gulas / Gulyásleves



 

Supa de Gulas alias „Gulyásleves” este un preparat tipic unguresc si impreuna cu Gulasul tocana, sunt considerate a fi preparate nationale in Ungaria.

Gulyásul isi are originea in Pusta Maghiara, fiind mancarea gatita in aer liber la ceaun (bogrács), pe pirostrii, de catre vacarii (Gulyás) acelor vremuri. Cu timpul au aparut o serie de variante ale acestui preparat.

Supa aceasta a fost facuta de sotul meu, la fel si descrierea retelei. Eu doar am mancat din ea si acum v-o impartasesc si voua.

Ingrediente:

* 500 g carne (preferabil de vita)
* 2 cepe mari
* 2-3 rosii
* 2 ardei gras rosu si verde
* 3 morcovi
* 1 pastarnac
* 3 cartofi
* 2 cuburi Knorr de vita
* piper    * sare
* boia de ardei
* vegeta
* 7-8 g chimen
* patrunjel verde
* ulei
* paste melci

 



Mod de preparare:
Carnea se spala si se taie in cuburi. Toate ingredientele se pregatesc dinainte. Se taie in cuburi sau julien. Uleiul se pune într-o cratita si se încinge. Se pune ceapa taiata marunt si se prajeste pana devine aurie.



Se adauga apoi cuburile de carne, ardei, rosiile si pasta de rosii. Se sareaza si se distuie totul pana ce se patrunde bine carnea. Cand totul s-a patruns 70-80%, se adauga si boiaua de ardei.

Daca boiaua se pune la inceput, cum am vazut in multe retete, aceasta amareste supa. Se complecteaza cu supa din cuburi concentrat de vita. Se adauga morcovii, pastarnacul si cartofi, taiati cuburi.

Chimenul seminte se prajeste putin intr-o tigaie pe foc ca sa-si dea drumul la arome si apoi se pune intr-un ou special sau daca nu aveti folositi un tifon, il legati cu ata, care se introduce in supa, dupa care se scoate.

Gulasul original are galuste din ou, faina si putina sare, care se framânta bine si se lasa câteva minute deoparte. Apoi se rup prin ciupire bucatele mici de coca si se pun la fiert în apa clocotita cu sare. Dupa ce au fiert, se scot si se adauga în ciorba, spre sfârsitul fierberii acesteia.

Dar la fel de bine se pot folosi si paste, melci sau alte forme mici, gata facute cum am folosit si eu acum. La sfirsit se adauga patrunjelul taiat marunt. Cine doreste poate sa serveasca gulasul cu ardei iute. Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

12 comentarii

  1. 1

    Sti cu ce mancare ma asteapta mama mea cand merg acasa(de fiecare data)?Cu gulyas…..cum o face mama mea nu am mancat la nimeni niciodata…nici macar la restaurant!!!Oricat m-as chinui nu reusesc sa o fac asa de buna ca ea!!!Gulyasul tau arata foarte bine….nu ar fi rau degustata!!!Te pup!!

  2. 2
  3. 3
  4. 4

    @judy ai dreptate, orice face mama nu se compara cu nimic. Si sotul meu tot de la mama lui o are si in mod cert nu-i asa buna cum o facea ea. Sunt secretele mamelor. Te sarut.

    @Fimère, merci bien, bonne journee, bisous.

    @Liana10, hahaha… nu-l imprumut… o comoara de barbat care gateste si eu sunt chemata la masa… nu prea gasesti usor. Tin cu dinti de el. Pupik.

  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10

    Gondolom beszélsz Magyarul. Én is szoktam többször főzni Gulyás levest, hasonló a tiédhez, galuskával. Nagyon szép, és finomnak néz ki. a leves. Foglak követni a blogodon.
    Örvendek, és Üdvözöllek!

  11. 11
  12. 12

Dă-i un răspuns lui Sara & Miki Anulează răspunsul

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.