Ciorba de varza dulce este specifica zonei Banat si Ardeal. Sunt multe variante, fie simpla ca aceasta fie cu afumatura si care poate fi dreasa cu iaurt sau smantana. Este o ciorba reconfortanta in zilele calduroase de vara.
Mod de pregatire:
Varza dupa ce se curata de frunzele vestede se taie julien la mandolina. Cartofii se curata, se taie in cuburi de 1 cm. si se tin in apa rece sa nu se inegreasca. Rosia se decojeste prin scufundare in apa fiarta si apoi in apa rece. Se taie grosier.
Se pune pe foc o oala cu 3 linguri de uleiul de masline si se distuie ceapa taiata marunt. Se ia oala de pe foc si se adauga boiaua si busuiocul uscat. Se amesteca sa se omogenizeze, boiaua nu trebuie sa se arda altfel se amareste ciorba.
Se pune oala inapoi pe foc, se adauga cuburile de cartofi, se complecteaza cu apa cat sa-i acopere si se lasa sa fiarba la foc incet.
Cand cartofi sunt aldente se complecteaza cu supa facuta dintr-un cub concentrat de legume si se adauga varza taiata.
Spre final se adauga rosia taiata mare, sucul de rosii si se condimenteaza dupa gust. Cand se ia pe pe foc se adauga busuioc verde tocat. Pofta buna!