Aspic de Curcan



 

Cum piftia de porc a fost de Craciun, acum de Revelion am facut un Aspic de Curcan. Aspicul este un Consommé, adica o supa limpede, pregatita prin fierberea inceata si indelungata a carnii si a legumelor, pentru a le extrage toate aromele si sucurile. Si o alta deosebire, la aspic nu se foloseste usturoi.

 

Ingrediente:
* 1.00 kg carne de curcan (aripi, gat, piept)
* 2 morcov
* 1/2 telina
* 2 radacini de patrunjel
* 1/2 gulie
* sare
* 1-2 linguri mazare verde
* 1 ou
* 2 plicuri de gelatina

 

 

Mod de preparare:
Se folosesc atat o bucata de piept dar si aripi, gat, picioare de curcan, care ajuta la gelatinarea aspicului. Se spala si se pune sa fiarba în apa rece cu sare.

Se lasa la un foc mai tare pana cand incepe sa dea in clocot, ca sa putem sa adunam spuma de la suprafata, ca sa ramana zeama limpede, la fel ca la orice supa. Apoi se lasa focul foarte incet. Acesta este si secretul pentru a avea o zeama limpede.



Pe la jumatatea timpul de fierbere se adauga zarzavatul, cu care se lasa sa fiarba incet, pana cand se obtine o supa concentrata si limpede. Se ia de pe foc, se lasa sa se aseze.

Se scot bucatile de carne si legumele. In zeama ramasa se pun cele dou plicuri de gelatina inmuiate in prealabil in apa rece. Se amesteca zeama pana se omogenizeaza, apoi se strecoara prin tifon, doar daca este cazul.

Bucatile de carne si zarzavaturi se portioneaza si se taie in forme diferite pentru a forma un decor in vasele in care le vom aranja. Se pune cate 1-2 linguri din acest lichid în fiecare forma si se da la rece.

Cand s-a întarit, facem diferite decoruri pe fundul vasului si pe lateral, din bucati de ou fiert, masline taiate, boabe de mazare, flori din morcovi sau albitura etc. In centru se pun bucati de carne si se toarna peste acestea din supa, cam in doua reprize, punand de fiecare data sa se inchege.

Se repeta pana se umplu formele, apoi se dau la rece cateva ore.
Cand se servesc se rastoarna pe un platou, decorarea venind deasupra. Arata frumos si apetisant.

 

Print Friendly, PDF & Email





Recomandările noastre

20 comentarii

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7

    Toată lumea are dreptate, aspicul tău arată super, dar eu am citit reţeta cu atenţie şi îmi dau seama că are şi un gust senzaţional. E felul de mâncare pe care eu nu concep să îmi lipsească de pe masa oricărei sărbători. Eu nu folosesc gelatină artificială, fierb cartilagii de tot felul îndelung (gheare de pui, genunchi de vită, piele cu grăsime de la păsările pe care le gătesc, şi mai apoi limpezesc lichidul cu câteva albuşuri de ou bătute şi turnate în lichidul lăsat să clocotească uşor. Albuşul coagulează şi adună toate suspensiile din lichid. Apoi îl strecor de două ori prin site speciale de pânză şi rămâne lacrimă. Uneori fac aspic colorat, folosind suc de pătrunjel verde, suc de sfeclă sau suc de morcov. Îmbinarea de culori sporeşte efectul vizual. Te felicit, mulele de asspic sunt o probă de virtuozitate pentru orice bucătar, iar tu ai reuşit ceva magnific. Cu respect Uica Mihai

  8. 8
  9. 9

    Sara-My grandmother also used to make aspic pork for New Year's Eve, I love aspic, such a flavorful savory gelatin. Your turkey aspic, is a work of art, so beautiful, colorful…an absolute perfection!
    Such a pleasure to be friends with you in the last year, and looking forward in the new year to continue sharing with you.
    HAPPY NEW YEAR!
    Hugs, and kisses!

  10. 10
  11. 11
  12. 12

    @diamond,
    @Andreea,
    @Cristina,
    @Danutza,
    @Bianka, va multumesc pentru aprecieri. O seara frumoasa.

    @Stefania, grazie per la visita e il commento. Bacio!

    @Uica Mihai, nu am cuvinte pentru aprecieri. Multumesc mult de asemenea pentru sfaturile ce mi le-ati dat. Voi tine minte. Imi place mult ideea cu aspicul colorat. Cred ca voi inventa o reteta cat de curand. Ador culorile din farfurie… apropo de denumirea blogului. O seara frumoasa sa aveti.

    @alialexa2006, multumesc mult. Un An 2011 cu multe bucurii si realizari si pentru tine.

    @Elisabeth, a big thank you for your comment, I'm glad you like my blog.

    @Nela, multumesc de urari. La fel si tie toate dorintele sa ti se realizeze pe 2011.

  13. 13
  14. 14

    Ma inscriu si eu la o farfurioara, tocmai i-am spus barbatului sa-mi cumpere un picior de porc, ca sa fac gelatina (nici eu n-am folosit niciodata gelatina artificiala) si-mi aduc aminte ca acasa tot asa puneam o jumatate de ou pe fundul castronelului, mai puneam pe margini feliute de morcov si frunze de patrunjel, un pic mai colorata decit ai facut-o tu, dar tot buna…
    Pupici si… la cit mai multe retete delicioase !

  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18

    @maria mihalache, multumesc frumos de vizita si aprecieri. Pup!

    @Daniela, multumesc de comentariu, dar sa stii ca daca faci din picior de porc, acela nu-i aspic ci piftie. E o diferenta intre aspic si piftie. Daca folosesti porc, chiar daca o ornezi cu forme din morcovi, oua, frunze de patrunjel… nu inseamna ca-i aspic. O zi frumoasa. Pup!

    @Ana M. Ciolacu, ma bucur ca-ti place. Pupici.

    @Liana10, esti o dulceata daca mi-ai ridicat aspicul meu la un grad asa de mare. Multumesc si nu pot decat sa ma bucur.

    @Reka, daca nu ai mancat nu-i rau sa incerci, poate iti va placea. Pup!

  19. 19
  20. 20

    @Black Tulip scuze ca amis timpul. Pentru ca aspicul sa iasa limpede, la inceput se da focul tare cat se ia spuma, apoi la foc mic de tot se fierbe circa 2-3 ore in functie si de bucatile de carne folosite.
    Craciun fericit!

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.