Marengo este un sat în Italia, unde Napoleon a castigat o batalie impotriva austriecilor în 1800. Bucatarul sau a inventat aceasta reteta la intoarcerea acestuia, care i-a cerut o mancare rapida.
Bucatarul a improvizat cu ce avea: pui, rosii, ceapa, usturoi, ierburi, ulei si creveti. Dupa ce a pregatit puiul, s-a mai folosit de un ou prajit si raci fierti drept garnitura. Eu am inlocuit creveti cu ciuperci. E si aceasta o varianta foarte des folosita.
* 1 ceapa
* 3 rosii
* 60 g unt
* supa de pui
piper
* patrunjel tocat
Mod de preparare:
Portionati puiul. Eu am folosit doar pulpe de pui. Adaugati sare, piper si faina peste bucatile de pui. Curatati rosiile de pielite si seminte sau folositi rosii din conserva. Curatati si pisati si usturoiul.
Frigeti bucatile de pui intr-o tigaie la foc mare cu ulei si unt. Atunci cand acestea sunt prind culoare, se scot pe o farfurie si in tigaie se adauga ceapa julien. Cand e aurie se toarna vinul rosu care se fierbe pana scade la jumatate. Apoi se adauga si rosiile, usturoiul. Se condimenteaza cu sare si piper.
Se pune carnea de pui inapoi în cratita, se mai adauga supa de pui cat este nevoie si se fierbe la foc mic 30 minute.
Aproximativ 10 minute inainte de a fii gata se adauga si ciupercile si se contimua pana carnea este moale. Prajiti un ou cu putin ulei de masline.
Aranjati bucati de pui cu sos pe farfurii. Garnisiti cu un ou prajit pe o felie paine prajita si cu patrunjel tocat deasupra. Pofta buna!!
Imi ploua in gura!!! Vai ce bine arata!!!
O primavara parfumata si un brat de flori de Martisor!
O portie din mancarea lui Napoleon vreau si euuu…foarte interesanta si cred ca foarte gustoasa combinatia. pupici multi :*
Ce bine arata! Ce foame m-a luat si nici nu am vreme de mic dejun .. uff, dar cu siguranta o voi incerca; ceva asemanator fac destul de des; intrebare … tu nu ai mai pus crevetii? cum e combinatia asta intre carne pui si creveti? pupiul musai intreg? nu se pot doar pulpe?
o multime de intrebari, poate banale, dar nu-s asa priceputa in combinatii culinaresti si cer ajutorul expertilor 🙂
O primavara minunata si cat mai multe zile senine si calduroase!
Ce de bogatie si de culori!!!!
i multumim lui Napoleon :-))))),pardon bucatarului si nu in ultimul rand celui ce a preparat bunatatea din fotografie,ca e super aspectos,pupicei
Arata super puiul asta, si eu tot pui am in plan saptamana asta, s-ar putea sa imi schimb planul initial si sa fac puiul marengo 🙂
Mammaaa,cat de bine arata,,,,,yamiiii!!pup!!!
@Bianca, ma bucur mult ca-ti face pofta. Pupici!
@Liana10, multumesc de urari. O primavara frumoasa sa ai si tu. Te sarut.
@alinuta, nici o problema daca ai nelamuriri. Nu m-am exprimat eu bine. Tu folosesti ce ai, daca ai un pui intreg il portionezi si folosesti tot. Eu am avut o caserola de pulpe si am facut doar din pulpe. Aici n-am fost explicita. Cat despre combinatia cu creveti, nu am facut ca acum nu am avut in casa. Dar pe viitor voi incerca si varianta asta, ca de… Napoleon asa a mancat, cu creveti.
@Reka, ma bvucur ca-ti place. O zi frumoasa.
@Doinitza`s cakes, dupa ideea bucatarului lui Napoleon, s-a inspirat sotul meu. Asa ca el a facut-o, iar eu am aranjat-o in farfurie. Pup!
@Mihaela, e o reteta care va placea tuturor.
@mirela, multumesc, pupici.
Fantasztic
Multumsc foarte mult de raspuns; daca ar fi sa pun creveti, in ce moment ii adaug?
Delicios!O mancare din asta te tine satul toata ziua!
@Bianka, multumesc. Te sarut.
@alinutza creveti se fac repede, asa ca se pun spre sfarsit, ca ciupercile. Dar cred ca mi-ar place mai mult sa ii dau prin ulei 4-5 minute, inainte de a rumeni bucatile de pui. Cred ca ar iesi super, ca ar ramane izul lor mai bine in sos. Dar daca faci cu creveti nu mai pui ciuperci. Pup!
@JANET ai dreptate e o mancare consistenta. O seara frumoasa.
mmmm…ce bine arata,o portie as vrea si eu!pupici!
Imi place reteta si mise en place-ul.
Va pup.
@Gabriela cu drag te invit la masa. Pup!
@Lia, ma bucur ca-ti place, o zi frumoasa!
Super delicios arata!!!