In preferintele multora, preparatele pe baza de peste sunt mult sub cele cu porc, pasare sau vita. Este constatarea mea dupa numarul accesarilor pe blog si nu numai. Dar pot sa va garantez, ca dupa ce veti incerca acesta reteta de „Cod Provençal dupa Gordon Ramsay”, nu veti mai ezita in alegerea acestui ingredient.
Codul are o carne macra, alba, fina dar ferma, iar cand este gatita se desface usor in straturi. Servit cu legume si ierburi pregatite in stil Provencal este o mancare usoara si foarte gustoasa.
Mod de preparare:
Fileurile de cod de taie in bucati potrivit de mari si la fiecare bucata se cresteaza pielea de 3-4 ori la intervale regulate. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa apoi pe o hartie absorbanta cca 10 minute.
Se incalzesc 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie de teflon si se prajeste pestele cu partea cu piele in jos circa 3-4 minute fiecare bucata. Se scot deoparte acoperite cu o folie.
Ardei colorati se feliaza julien, iar peste ei se rade coaja de lamaie si un catel de usturoi.
Se taie si fenicul-ul cat mai fin posibil, iar o treime din cantitate se pune intr-un bol cu apa rece si se lasa deoparte.
Se mai complecteaza uleiul in care am prajit codul, apoi se prajesc intai fenicul-ul, apoi fasiile de ardei marinati (cu coaja de lamaie si usturoiul ras) pana se inmoaie.
Se adauga rosiile chery taiate in jumatati sau daca sunt mai mari ca ale mele, in sferturi.Se pune lingura de otet balsamic peste toate, mai lasam 3-4 minute si apoi adaugam si maslinele (negre, verzi), caperele scurse si verdeata tocata.
Intre timp scugem si fenicul-ul pus deoparte in apa si absoarbim excesul de apa cu o hartie de bucatarie Stoarcem peste el zeama de lamaie (dupa gust), 3-4 linguri de ulei de masline si fileurile de ansoa rupte bucatele.
Deasupra legumelor asezam fileurile de cod cu pielea in sus, reducem intensitatea focului si mai lasam 5-6 minute pana ce pestele devine fraged si toate aromele s-au intrepatruns.
La servire aseazam in centrul unei farfurii intinse legumele. Deasupra lor aseazam o bucata de cod cu pielea in sus si acoperim cu salata de fenicul si ansoa.
Se presara frunze de busuioc proaspat. Eu nu am mai avut si am pus o frunza verde de la fenicul. Delectati-va, este ceva special!
Super reteta! si mie imi place pestele, a iesit minunat:). Ma bucur ca va place si voua Gordon Ramsay:)pup
este un fel foarte aspectuos!
Eu cred ca motivatia pt lispa pestelui pe mese este si pretul versus calitate. Noi suntem de peste 10 ani in Canada si pretul pestelui este una din dezamagirile mele 🙂
Tot ce este accesibil este de crescatorie si eu una chiar simt gustul chimicalelor.
Va doresc un sfarsit de saptamana minunat!
Peste si legume.Combinatia perfecta.Si cum ador feniculul, incerc combinatia!
Os a quedado genial, me apunto esta receta para hacerla un dia.Besitos.
@Dia multumesc, Gordon este cel mai tare, cel putin dupa gusturile nostre gastronomice. Pup!
@Andreea ai dreptate, la fel este si-n Romania. Na asteptam afara sa fie mai accesibil.
Te sarutam si noi si week-end placut!
@Lilly multumesc, ma bucur ca-ti place reteta. Pup!
@Luisa Salguero, gGracias por los comentarios.
Are toate motivele sa fie gustos si in plus, arata si foarte bine!
Un deliciu absolut!
Ce deliciu apetisant!!!Yummy, ador pestele!Pupici!
Imi place pestele tare mult.Pup!
Arata minunat bunatatea din farfurie !!! Bravo tie Sara !!!
Dar mie nu-mi place pestele….deloc.
te tzuc si sa ai o duminica minunata !
arata grozav! si eu sunt inebunita dupa peste!
Arata superfrumos,cred ca este super bun!!!mi-am notat si eu reteta de la Paprika,dar tot am amanat s-o fac pentru ca nu am avut anchoa;acum cred ca o voi face si eu;o duminica frumoasa in continuare!!!
si eu sunt una dintre adeptele pestelui si apreciez reteta ta de aici care dupa descriere si foto. arata super bine. Multumim :*
Absolut delicios!!
O reteta de chef, merita incercata.
Am venit dupa miros.Sunt fan peste si nu puteam rata o asa bunaciune.
Pup!
Ce mai poftim noi la Gordon asta !!! :)))) Super preparat , imi place !!! 😉
Super combinatia si colorata!
Ador pestele, iar Gordin Ramsey este preferatul meu… vreau sa spun ca imi place tare pestele acesta!
Nu ma omor dupa peste dar din aceasta reteta as gusta cu mare pofta. Tare apetisant!
Minunat arata!! Cu o prezentare de nota 10… cred ca si Gordin Ramsey ar fi invidios! 🙂
Intradevar este o reteta fabuloasa!!!!!!Poate daca si preturile ar fi mai accesibile,lumea ar consuma mai mult peste.Pupici
super delicios! Ador pestele!
O zi minunata si pupici!
Waw ce farfurie!Pestele se consuma la noi in casa de 2-3 ori pe saptamana cu mare placere,(in functie de ce se aduce proaspat la magazin…),Daiana ,mesterul torturilor Simplu si bun
A iesit extraordinar! Deliciu!
ce prezentare minunata! pup
Ce frumos arata. Trebuie sa fie delicios!
Multumesc pentru aceasta minunata reteta. Sigur am s-o pepar, pestele este preferatul meu. Am facut puiul umplut la cuptor si va pot spune ca a fost EXCELENT, toata familia a fost incintata. Duminica placuta!
@VIVIANA
@hapleablog
@Licuta Marin
@DiaMar
@sidy
@ophelia1983
@Lulu
@cry_filo
@Alexandrina
@Liana 10
@maria mihalache
@catkitchen
@Fancy Cake
@Cristina
@Alice Kitchenette
@Simona
@Mare Maria
@Emily
Scuze pentru intarziere. Va multumesc si week-end placut!
@simplu si bun, multumesc de vizita si aprecieri!
@The Wandering Oltean multumesc!
@Timea ma bucur, pup!
@Fab Chef chiar a fost. Multumesc!
@Roswitha ma bucur ca puiul a placut faniliei. Si pestele acesta este foarte special. Merita incercat. Duminica placuta si tie!
Minunat! A iesit foarte gustoasa,nu am mai mancat fenicul pana acum,delicios,interesanta combinatie,Multumesc pentru reteta.
Cu o mica intarziere ma bucur ca ti-a placut. Nu multi accepta izul de feniculul, dar are totusi ceva placut. 🙂