Cod Provençal by Gordon Ramsay



Cod Provençal 0

 

In preferintele multora, preparatele pe baza de peste sunt mult sub cele cu porc, pasare sau vita. Este constatarea mea dupa numarul accesarilor pe blog si nu numai. Dar pot sa va garantez, ca dupa ce veti incerca acesta reteta de „Cod Provençal dupa Gordon Ramsay”, nu veti mai ezita in alegerea acestui ingredient.

Codul are o carne macra, alba, fina dar ferma, iar cand este gatita se desface usor in straturi. Servit cu legume si ierburi pregatite in stil Provencal este o mancare usoara si foarte gustoasa.

Cod Provençal 1-1

Ingrediente:
* 2 fileuri de cod de aprox. 175 g fiecare
* 1 lingurita sare maruntita
* 1 ardei rosu + 1 ardei galben
* 1 bulb de fenicul (fennel)
* 1 lingura de otet balsamic
* 300 g rosii chery
* masline negre si verzi fara sanburi
* 1 lingura de capere in saramura, scurse
* 1 catel de usturoi
* 1 lamaie
* cimbru, oregano, frunze de busuioc
* 6 linguri de ulei de masline
* 1 cutie fileuri de ansoa marinate

Cod Provençal 3-1

 

Mod de preparare:

Fileurile de cod de taie in bucati potrivit de mari si la fiecare bucata se cresteaza pielea de 3-4 ori la intervale regulate. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa apoi pe o hartie absorbanta cca 10 minute.

Se incalzesc 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie de teflon si se prajeste pestele cu partea cu piele in jos circa 3-4 minute fiecare bucata. Se scot deoparte acoperite cu o folie.

 

 

Ardei colorati se feliaza julien, iar peste ei se rade coaja de lamaie si un catel de usturoi.

Se taie si fenicul-ul cat mai fin posibil, iar o treime din cantitate se pune intr-un bol cu apa rece si se lasa deoparte.

 



 

Se mai complecteaza uleiul in care am prajit codul, apoi se prajesc intai fenicul-ul, apoi fasiile de ardei marinati (cu coaja de lamaie si usturoiul ras) pana se inmoaie.

 

 

Se adauga rosiile chery taiate in jumatati sau daca sunt mai mari ca ale mele, in sferturi.Se pune lingura de otet balsamic peste toate, mai lasam 3-4 minute si apoi adaugam si maslinele (negre, verzi), caperele scurse si verdeata tocata.

 

 

Intre timp scugem si fenicul-ul pus deoparte in apa si absoarbim excesul de apa cu o hartie de bucatarie Stoarcem peste el zeama de lamaie (dupa gust), 3-4 linguri de ulei de masline si fileurile de ansoa  rupte bucatele.

 

 

Deasupra legumelor asezam fileurile de cod cu pielea in sus, reducem intensitatea focului si mai lasam 5-6 minute pana ce pestele devine fraged si toate aromele s-au intrepatruns.

La servire aseazam in centrul unei farfurii intinse legumele. Deasupra lor aseazam o bucata de cod cu pielea in sus si acoperim cu salata de fenicul si ansoa.

Se presara frunze de busuioc proaspat. Eu nu am mai avut si am pus o frunza verde de la fenicul. Delectati-va, este ceva special!





Recomandările noastre

33 comentarii

  1. 1
  2. 2

    este un fel foarte aspectuos!
    Eu cred ca motivatia pt lispa pestelui pe mese este si pretul versus calitate. Noi suntem de peste 10 ani in Canada si pretul pestelui este una din dezamagirile mele 🙂
    Tot ce este accesibil este de crescatorie si eu una chiar simt gustul chimicalelor.
    Va doresc un sfarsit de saptamana minunat!

  3. 3
  4. 4
  5. 5

    @Dia multumesc, Gordon este cel mai tare, cel putin dupa gusturile nostre gastronomice. Pup!

    @Andreea ai dreptate, la fel este si-n Romania. Na asteptam afara sa fie mai accesibil.
    Te sarutam si noi si week-end placut!

    @Lilly multumesc, ma bucur ca-ti place reteta. Pup!

  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13

    Arata superfrumos,cred ca este super bun!!!mi-am notat si eu reteta de la Paprika,dar tot am amanat s-o fac pentru ca nu am avut anchoa;acum cred ca o voi face si eu;o duminica frumoasa in continuare!!!

  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25

    Waw ce farfurie!Pestele se consuma la noi in casa de 2-3 ori pe saptamana cu mare placere,(in functie de ce se aduce proaspat la magazin…),Daiana ,mesterul torturilor Simplu si bun

  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29

    Multumesc pentru aceasta minunata reteta. Sigur am s-o pepar, pestele este preferatul meu. Am facut puiul umplut la cuptor si va pot spune ca a fost EXCELENT, toata familia a fost incintata. Duminica placuta!

  30. 30

    @VIVIANA
    @hapleablog
    @Licuta Marin
    @DiaMar
    @sidy
    @ophelia1983
    @Lulu
    @cry_filo
    @Alexandrina
    @Liana 10
    @maria mihalache
    @catkitchen
    @Fancy Cake
    @Cristina
    @Alice Kitchenette
    @Simona
    @Mare Maria
    @Emily
    Scuze pentru intarziere. Va multumesc si week-end placut!

  31. 31

    @simplu si bun, multumesc de vizita si aprecieri!

    @The Wandering Oltean multumesc!

    @Timea ma bucur, pup!

    @Fab Chef chiar a fost. Multumesc!

    @Roswitha ma bucur ca puiul a placut faniliei. Si pestele acesta este foarte special. Merita incercat. Duminica placuta si tie!

  32. 32

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Poți utiliza următoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.