Colacul impletit din aluat de cozonac se preteaza bine la Sarbatorile de Paste pentru ca in golul central se pot aseza ouale vopsite, dar de ce nu ar merge si in alta perioada!
Ingrediente:
Modul de preparare:
Se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte. Se lasa cca. un sfert de ora sa creasca intr-un loc caldut. Restul de lapte impreuna cu zaharul si zaharul vanilat se pun pe foc pana se topeste zaharul. Se asteapta sa ajunga la o temperatura „ca de paine”, cum este expresia.
Se cerne faina intr-un bol si se face o adancitura in mijloc. Se toarna maiaua, oul si 2 galbenusuri, untul topit si laptele putin cate putin in timp ce se framanta bine. Se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.
Se imparte apoi aluatul in doua portii egale, se formeaza cu fiecare cate un rulou de 60-70 cm lungime. Pe unul se presara nuca tocata, 3-4 linguri de zahar si 1 lingurita scortisoara. Pe celalalt se presata macul rasnit impreuna cu zaharul. Se presara si stafide, se ruleaza fiecare si se impletesc intr-o coada.
Se formeaza o coronita care se aseaza intr-o forma de tort Ø 23 cm, tapetata in prealabil cu hartie pentru copt, iar in centru ceva rotund care sa reziste la cuptor si astfel sa ramana ca un colac. Se acopera cu un prosop si se mai lasa intr-un loc cald 20 de min sa creasca.
Se unge cu ajutorul unei pensule cu un galbenus diluat cu o lingura de lapte si se presara zahar deasupra.
Se da in cuptorul incins la 200 °C si se coace cca. 40 de min, coborand tenperatuta dupa 15 minute.
Se lasa apoi la racit si se serveste!
Cat de frumos, de rumen si delicios. Bravo. O zi frumoasa!
Ce frumos arata si ce pofta mi-ai facut de cozonac!!
Ce pofta imi e !! Va astept la concurs http://pusikmea.blogspot.ro/2014/02/concurs-forme-torturi.html
Arata minunat si super gustos!
Hmmm, ce bine arata ! As minca si cu ochii si cu gura, o feliuta !
Cat de frumos este! Ador aluaturile dulci!