Prajitura Cremsnit este o prajitura foarte cunoscuta. Dupa numele sau Kremschnitte, ar fii de origine germana, dar negasindu-se in dictionar, probabil fiind un regionalism, a lasat loc de interpretari in legatura cu adevarata sa origine. Pentru prima data la noi apare in cartea de bucate a Sandei Marin (1936), sub denumirea de „Placinta cu crema de vanilie”, dar este posibil sa se fi folosit inainte sub denumirea de „Cremsnit”. In Transilvania si Banat i se spune Cremes.
Ne era pofta de aceasta prajitura, asa ca-n acest sfarsit de saptamana ne-am delectat cu ea. Va invit sa o savurati si voi!
Ingrediente pentru 6 buc:
50 g unt
Mod de preparare:
Daca doriti sa faceti o cantitate mai mare, folositi doua foi de aluat si dublati cantitatie de la crema de vanilie ca sa iasa mai inalta. Eu am facut dintr-o foaie mare de foietaj de 26×38 cm pe cate am asezat-o intr-o tava pe hartie de copt. Se inteapa cu o furculita din loc in loc si se da la cuptor la 180 °C pentru 15 minute. Cand s-a racit am impartit-o pe jumatate. Pe una o lasam asa intreaga, iar pe a doua o impartim in 6 parti.
Pregatirea cremei de vanilie:
Intr-un bol se amesteca cu mixerul ouale intregi cu zaharul, zaharul vanilat si un varf de cutit de sare pana devine o crema cremoasa. O alta varianta este cu separarea albusurilor de galbenusiri. Dar adaugarea albusurilor spuma la sfarsit mie mi se pare ca inmoaie prea tare crema.
In 100 ml de lapte rece se dizolva amidonul. Se poate folosii numai faina sau jumatate faina jumatate amidon. Eu am folosit doar amidon. Restul de lapte si coaja rasa de lamaie se pun pe foc intr-o oala cu fund dublu. Amidonul dizolvat se incorporeaza in ouale batute cu zahar.
Cand laptele de pe foc incepe sa se incalzeasca, se adauga crema de oua cu amidon si apoi fiola de vanilie. Se amesteca totul pana se ingroasa, cu grija sa nu se prinda de oala.
Cand s-a ingrosat se lasa putin sa se raceasca si apoi se incorporeaza untul, mixand pana se obtine o crema omogena si foarte cremoasa.
Pe o tava asezam foaia intreaga de foietaj si deasupra crema inca calda. Ca sa nu curga crema pe exterior am imcercuit foaia cu o banda din folie de aluminiu, dublata ca sa fie mai tare. Se da la rece sa se intareasca.
Se bate smantana pentru frisca cu zaharul praf pana se intareste si se intinde peste crema de vanilie.
Varianta cu frisca deasupra cred ca a aparut ulterior, unele cofetarii o vand in aceasta varianta si nu este rea deloc. Se acopera cu cealalta jumatate de foaie care a fost aproape taiata in bucati pentru a fi mai usor portionala.
Inainte de servire se indeparteaza folia de aluminiu, se portioneaza si se pudreaza cu zahar! Delectati-va!
Nu am manact cremsnit din copilarie. Imi amintesc ce bun si cremos era. Gust de la tine putin ca sa imi amintesc de el…
am citit de cateva ori reteta si nu se specifica cand se coace foietajul.
dupa pregatirea cremei scrie ca se aseaza pe foietaj si atat.
@Rocsy Ciobanu cu mare drag. Si eu nu am facut-o de ceva vreme. Pup!
@Alina Huzuneanu scuze si multumesc pentru ca m-ai atentionat. Am facut corectiile. Pup si te mai astept!
super idee cu aluatul! pupici
Sotul meu este foarte incantat de cremsnit, ii place la nebunie!!
Great new recipes and ideas, Sara,
I like them, beautiful, delicious and impressive – Greetings!
De cind are cremsmitul frișcă? Aiurea…
cati ani ai ???????