Prajitura Francesca am gasit-o rasfoind carnetul vechi de retete. Este o prajitura veche si asemanatoare cu Tortul Punch, preferatul sotului meu Miki. Am facut o cautare pe Google si ciudat dar nu am gasit acesta prajitura, cel putin nu cu aceasta denumire. Este foarte buna tocmai prin umplutura sa din blat, nuci, stafide, gem si rom. V-am trezit curiozitatea!
Ingrediente blat 28 x 40 cm:
Mod de pregatire:
Se face un pandispan clasic. Separam albusurile de galbenusuri. Cu un mxer se bat albusurile cu un praf de sare pana se intaresc apoi se incorporeaza zaharul, galbenusurile, esenta de vanilie, lingura de apa si de ulei.
Se opreste mixerul si se incorporeaza faina cu miscari ample. Intr-o tava dreptunghiulara de 28 x 40 cm se pune hartie de copt si se rastoarna compozitia. Se da la cuptorul preincalzit la 180 °C pentru 20-25 de minute.
Se rastoarna blatul pe un prosop curat, se dezlipeste hartia de copt apoi se intoarce si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit se taie 2-3 cm din margini, care se vor folosi la umplutura, iar blatul ramas se taie in doua parti egale.
Pentru umplutura: marginile de blat se sfaramiteaza, se adauga stafidele inmuiate in prealabil in sirop, nucile tocate, 4-5 linguri de gem de caise, dar eu am folosit de zmeura si chiar a fost mai bine ca i-a dat si o culoare mai rosiatica.
Se amesteca toate ingredientele si se adauga sirop dupa caz, cat sa se inmoaie sfaramiturile de blat si se adauga rom dupa gust. Separat in alt bol se amesteca untul cu zaharul pudra pana devine cremos si nu se mai simte zaharul la gust. Se amesteca cu cealalta compozitie.
Umplutura obtinuta se da putin la rece apoi se intinde peste primul blat. Se taseaza bine cu un cutit si se acopera cu al doilea blat. Eu am pus deasupra o alta tava cu o greutate potrivita, cat sa se lipeasca bine blaturile de umplutura (pentru cca 30 de minute). Se da la frigider pentru cca 3 ore sau de seara pana dimineata.
Pentru glazura se pun pe foc zaharul, si laptele pana se topeste. Se ia de pe foc si se incorporeaza si untul / margarina taiata in bicati mici. Cand se raceste se intinde peste prajitura.
Se lasa sa se intareasca putin glazura. Inainte de servire se portioneaza in cuburi si se orneaza cu nuca tocata. Delectati-va!
Place maxim praji tau , Sara … n-are gusturi rele sotul tau 🙂
Direct la favorite cu reteta asta!! Nu stiu de ce.. dar am un deja vu la reteta asta.. Poate gresesc, dar cred ca ceva asemanator ne facea mama cand eram mici 🙂 Dupa ce o pregatesc, revin si spun!
Pupici
Yummy, inca o prajitura delicioasa. Felicitari!