La aceasta prajitura daca scoatem bezeaua de deasupra si punem tot o foaie de aluat este o clasica Placinta cu branza cunoscuta si apreciata de multi dintre voi. Dar prajitura pe care v-o prezint acum, sub denumirea ei de Rákóczi túrós süti, este un desert creat de bucatarul ungur John Rákóczi pe la 1953 si care ulterior a devenit in topul produselor de patiserie apreciate de vecini nostri maghiari.
Bezeaua de deasupra care o face speciala, poate fii ori intinsa intr-un strat sau sub forma de grilaj trasat cu un poche, cum am facut si eu pentru ca mi s-a parit mai eleganta asa. Sper sa va atraga, eu nu pot decat sa garantez ca-i tare buna!
Mod de preparare:
Pregatirea aluatului: Intr-un castron se amesteca impreuna faina, bicarbonatul de sodiu, zaharul farin, sarea. Se adauga untul rece taiat cuburi si se framanta cu degetele pana devine un aluat sfaramicios. Se adauga si restul ingredientelor si se framanta cat sa se incorporeze. Se infasoara aluatul intr-o folie de plastic si se da la frigider minim o jumatate de ora.
Pregatirea cremei: Intr-un bob punem crema de branza. Se poate folosii branza de vaci grasa, ricotta sau chiar crema de branza. Eu am folosit ultima varianta ca pe aceea o aveam in frigider si ma bucur ca a iesit foarte cremrasa compozitia. Radem deasupra coaja galbena de la o lamaie mare.
Intr-un bol separat frecam cu o lingura cele 2 oua intregi si 1 galbenus cu zaharul farin apoi il adaugam peste branza. Se amesteca sa se omogenizeze.
Incorporam amidonul sau pudding de vanilie, esenta de vanilie si stafidele. Stafidele nu-i nevoie sa fie tinute in alcool sau sirop, pentr ca ele isi vor trage umiditatea din crema. Se scoate aluatul se intinde in tava / forma de 21 x 21 cm. Se acopera cu o fartie de copt cu boabe de fazole / mazare… deasupra si se da la cuptorul tare pentru 8-10 minute.
Se scoate se indeparteaza hartia cu boabele si se intinde gem de caise intr-un strat subtire. Se rastoarna peste gem crema de branza si se da la cuptor la 180 °C pentru cca 45 minute.
Cand este gata se scoate si asteptam sa sa raceasca putin. Apoi intindem restul de gem de caise.
Pregatirea bezelei: Din cele 2 albusuri ramase de la aluat si inca unul ramas de la crema de branza, impreuna cu zaharul se bate o bezea. Pentru a avea tinuta bezeaua eu adaug mereu si o lingura de otet. Cand este tare se pune intr-un poche si se traseaza grilajul peste gem.
Se da din nou la cuptor la 170 °C cca 20 de minute. Ideea nu este sa se faca o bezea clasica uscata, ci doar putin sa se usuce si sa prinda si putina culoare, dar atentie sa nu se arda.
Se lasa sa se raceasca, apoi se portioneaza si se serveste. Delectati-va!
Ai pregatit o prajitura foarte buna!
Tocmai am scos o budinca de paste de la cuptor,ma consolez cu ea.Are si stafide :))
Faina prajiturica !