Piftia sau raciturile sunt un aperitiv servit mai ales pe masa de Craciun sau de Revelion. Cea mai cunoscuta si traditionala este Piftia de porc, dar si Piftia de curcan (sau pui) este la fel de buna, mai usor de facut si nu asa grasa.
De sarbatori le-am avut in plan pe ambele, ca asa e romanul ,,, are impresia ca nu o sa fie suficienta mancare, dar a fost destula si astfel Piftia de curcan a fost amanata pana acum.
Mod de pregatire:
Carnea de curcan se spala bine. Intr-o cratita mai mare se pun bucatile cu apa cat sa le acopere. La inceput se lasa la foc mar, dar dupa ce se aduna spuma se da focul mai incet. Acum se adauga foile de dafin, boabele de piper si sarea. Uni adauga sarea la sfarsit, dar dupa mine bucatile de carne fierte fara sare parca sunt de regim.
Se lasa sa fiarba cca 1.5 -2 ore sau pana cand carnea cade de pe oase. Pe la jumatatea fierberii se adauga 1-2 cepe intregi sau jumatati si 1-2 morcovi potrivit de mari. Daca veti pune prea multe legume, veti obtine o supa dulce si se va pierde ideea de racitura cu iz de usturoi.
Dupa ce a fiert carnea, se scoate din zeama si se lasa sa se raceasca. Se scoate apoi carnea de pe oase.
In zeama calda din oala se adauga usturoiul curatat si pisat cu presa de usturoi. Se acopera cu un capac ca sa infuzeze bine. Cca 10-15 minute cat lasam usturoiul in oala, punem gelatina la hidratat. Aici puteti jongla in functie de cata zeama aveti. Puneti intr-un bol 2-3 linguri de zeama si dati la rece ca sa va dati seama daca se incheaga. Gelatina se adauga diluand-o cu zeama calda si apoi se rastoarna in oala.
Pregatim bolurile si ca decor taiem dfin morcovii fierti cateva felii, Le asezam in boluti, turnam zeama cat sa le acopere si dam 5 minute la rece. Carnea se prtioneaza si se aseaza usor peste decorul din boluri.
Se toarna apoi zeama strecurata peste carne, cat sa o acopere putin. Se da totul la frigider pana a doua zi.
Cand se serveste, se desprinde usor cu un cutit pe margine, pana se deslipeste de bol si se rastoarna apoi pe un platou sau pe farfurii individuale. Se serveste cu boia dulce sau iute, dupa gust. Pofta buna!
Delicioasa, draga Sara!
Cunosc gustul si il apreciez ca divin.