Prajitura cu fructe confiate si crema caramel, un desert care nu stiam ce va iesi cand m-am apucat de el. Initial am vrut sa fac un chec cu fructe confiate. Apoi m-am gandit ca va fi cam fad asa simplu fara o crema sau o inghetata alaturi. Si asa am decis sa-l transform intr-o prajitura (tort) cu crema. Si rezultatul a fost ceea ce vedeti.
1 lingurita de cafea rasa de scortisoara
Mod de pregatire Prajitura cu fructe confiate si crema caramel :
Pentru acest blat de chec avem nevoie de fructe confiate. Le alegem dupa preferinte sau care le avem prin casa, ca si mine care am folosit resturi ramase de la alte preparate. Fructele se taie in cuburi mici si se pun intr-un brandy sau un sirop pentru cca. 2 ore.
Pregatirea aluatului de chec:
Untr-um bol se freaca untul cu zaharul farin, folosind un mixer. Se separa ouale si se adauga pe rand galbenusurile peste crema de unt. Se bat pana se formeaza o crema omogena. Se adauga faina amestecata cu faina de migdale, scortisoara si praful de copt, dupa care se adauga si albusurile cu miscari ample. La sfarsit se incorporeaza si fructele confiate.
Se pune hartie de copt intr-o tava de chec sau cozonac de 10×28 cm si se rastoarna aluatul. Se da la cuptorul preincalzit la 170 °C pentru 45-50 de minute. Cand trece testul cu scobitoarea se scoate si se lasa sa se raceasca.
Se taie marginile si capacul putin bombat. Blatul ramas se inparte in trei, ca in imaginea de mai jos.
Pregatirea cremei:
Pentru inceput pregatim crema de pudding de caramel doar cu 600 ml de lapte si 3-4 linguri de zahar. Cand s-a ingrosat se acopera crema cu o folie de plastic ca sa nu se faca crusta, dar nu ermetic ca se fac aburi, apoi se da vasul la rece.
Se pune gelatina la hidratat in putina apa.
Daca folositi smantana pentru frisca mai adaugati zahar dupa gust, iar daca folositi frisca lichida aceasta este deja dulce. Se bate frisca cu un mixer si cand s-a intarit se incorporeaza in crema de pudding.
Se ia 1-2 linguri din crema si se adauga in gelatina incalzita. Se amesteca si apoi se rastoarna peste restul de crema, astfel aducem gelatina la aceeasi temperatura cu crema. Va rezulta o crema spumoasa de o culoare cafeniu deschis. Se lasa sa se intareasca cat este cazul ca sa poata fii intinsa fara sa curga pe lateral.
Se aseaza primul blat se intinge 1/3 din crema. Se acopera cu al doilea si se repeta operatia, apoi se pune cel de al treilea blat si se imbraca totul in restul de crema. Se da la rece cat sa se intareasca crema suficient pentru a putea sa se taie frumos. Am ornat rapid cu un caramel din 3 linguri de zahar, 2 linguri de lapte si cca. 20 g unt. Delectati-va!