Tort cu crema de mascarpone si zmeura un tort reconfortant si parfumat de la zmeura.
Acest tort poate fi pregatit atat cu zmeura proaspata cat si congelata, pentru ca este transformata intr-un jeleu pe care il amestecam cu crema de mascarpone. In loc de zmeura mai poate fi folosit afine sau coacaze.
Ingrediente blat / Ø 23 cm:
4 oua
100 g zahar pudra
100 g faina
un praf de sare
Glazurade ciocolata:
150 g ciocolata (eu am folosit cu lapte si alune)
80 g frisca lichida Meggle
Jeleu de zmeura:
250 g zmeura proaspata (sau congelata
50 g zahar
1 lingura de amidon
Crema cu mascarpone:
500 g mascarpone (sau o crema fina de branza)
120 g zahar pudra
200 ml frisca lichida Meggle
1/2 plic intaritor de frisca
Mod de pregatire:
Pentru blat se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat cu un praf de sare pana se obtine o spuma tare, apoi se incorporeaza jumatate din cantitatea de zahar. Galbenusurile se bat cu a doua jumatate de zahar.
Se amesteca cele doua compozitii. Se incorporeaza cu miscari ample si faina.
Compozitia rezultata se va turna intr-o forma de tort cu pereti detasabili, Ø 23 cm. Se da la cuptor la 180 °C pentru 30-40 minute. Cand a trecut si testul cu scobitoarea se scoate si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Puteti vedea metoda de pregatire si AICI .
Se taie in doua, optional puteti insiropa, eu nu am facut-o pentru ca am turmat pe fiecare in parte ciocolata topita cu smantana sau frisca lichidam care se lasa doar sa se raceasca dar nu sa se intareasca.
Folositi ce ciocolata aveti sau care va place. Eu am avut ciocolata cu alune si chiar a fost o idee buna.
Pregatirea cremei de mascarpone:
Se pregateste inainte un jeleu din zmeura ca sa aiba timp sa se raceasca. Intr-o craticiora cu fund dublu se pune zmeura, , 2-3 linguri de zahar si se pune la foc mic.
Se dizolva o lingura de amidon cu 2-3 linguri de apa si se adauga peste zmeura dupa ce s-a topit zaharul. Se lasa doar cat se ingroase putin si se pune apoi la racit.
Frisca lichida se bate tare cu mixerul la care se adauga intaritor de frisca. In alt bol se bate crema de mascarpone cu zaharul pudra pana devine cremoasa si nu se mai simte zaharul.
Daca folositi smantana pentru frisca atunci jonglati cu cantitatea de zahar dupa cat va place de dulce. Eu am folosit frisca Meggle care este deja dulce si am pus doar 120 g zahar pudra.
Se amesteca cele doua, adaugand frisca peste crema de mascarpone. Se pune deoparte 5-6 linguri de crema, inainte de a incorpora jeleul de zmeura, cu care vom decora tortul.
Jeleul se amesteca cu miscari ample pana se omogenizeaza.
Asamblarea:
Pe un platou se pune inelul detasabil al formei in care am facut blatul si se aseaza primul blat decorat cu ciocolata. Se adauga jumatate din crema cu zmeura, se acopera cu al doilea blat si se intinde restul de crema.
Se da la rece minm 2 ore sa se intareasca crema. Se scoate forma si se decoreaza dupa inspiratie.
Delectati-va!