Gratar de porc cu sparanghel si cartofi un fel principal simplu, realizat fie pe gratar la iarba verde, fie la grata pe aragaz.
Ingrediente 2 porti:
4 feii cotlet de porc (600-650 g)
piper
sare de mare
praf de usturoi (optional)
ulei de masline
Garnitura:
6-8 fire de sparanghel
sare
2 linguri otet
6-8 buc. felii subtiri de bacon
ulei de masline
cartofi prajiti
Mod de pregatire Gratar de porc cu sparanghel si cartofi:
Sparanghelul se curata de partea lemnoasa prin rupere. Varfurile crude se oparesc cca.3 minute in apa clocotita cu otet si putina sare.
Eu am adaugat si o lingurita de zahar, dar este optional. Se transfera apoi intr-o oala cu apa rece ca sa se opreasca fierberea si sa isi mentina culoarea. Se scoat apoi firele de sparanghel si se scurg.
Pe fiecare sparanghel se ruleaza 1-2 fasii de bacon in functie de cat de lungi si de groase sunt acestea. Se prajesc intr-o tigaie cu foarte putin ulei ca isi va mai lasa si baconul grasime.
Gratarul este o mancare rapida si usor de facut, dar ca sa nu ne iasa carnea tare si uscata, trebuie tinut cont de 2-3 elemente de baza.
Feliile de carne trebuie sa fie de 1,5-2,0 cm grosime. Nu se bat deloc, ca astfel vor deveni subtiri si nu vor mai fi suculente.
Se incinge tigaia grill la foc mare timp de 3-5 minute ca sa fie bine incinsa.
Numarul feliilor de carne este in functie de numarul de persoane de la masa si trebuie sa cantaresca fiecare in jur de 160-180 g. Se pun pe gratar si se prajiesc cate 3 minute pe fiecare parte. Nu se mai misca felia pana nu o intoarcem pe cealalta parte.
Se scot feliile pe o farfurie, se condimenteaza dupa gust si se lasa sa stea 3 minute, acoperite cu o folie de aluminiu. Se servesc in farfurie alaturi de cartofi prajiti si sparanghel in bacon.