Gutui umplute cu carne tocata este o reteta a toamnei, cand gutuile sunt coapte. Aroma acestui fruct pentru un fel principal, desi poate pare ciudat, este foarte bun si merge perfect si alaturi de carne nu doar ca o reteta de post. Este asemanatoare cu reteta de Gulii umplute cu carne tocata.
Ingrediente 2 persoane:
4 gutui
zeama de la 1 lamaie
100 g unt pentru rumenit gutuile
Umplutura:
300 g carne tocata de vita
1 ceapa rosie
1 felie de paine + 100 ml lapte
1 ou
1 lingurita de cafea rasa de boia afumata
2 frunze de menta proastata tocata
sare
piper alb
Pentru sosul caramel:
2 linguri de zahar tos
50-60 g unt
100 ml apa
150-200 ml cidru de mere
1/2 anason stelar (rupt in bucati)
Mod de pregatire Gutui umplute cu carne tocata:
Numarul gutuilor se aleg in functie de numarul persoanelor de la masa. De preferat se aleg gutui nu foarte mari, sanatoase si uniforme. Se spala si se sterg.
Se taie cate un capac de la fiecare si cu ajutorul unui cutit si o lingurita se scobesc lasand pereti de 5-6 mm. Din pulpa scoasa alegem partea frumoasa si o tocam marunt cu un cutit.
Toata aceasta operatie de scobire a gutuilor se face avand alaturi zeama de lamaie ca sa nu se oxideze pulpa.
Pregatirea umpluturii: Se amesteca carnea tocata de vita, ceapa distuita in prealabil, painea inmuiata in lapte si scursa, boia afumata, sare si piper alb ca are o aroma mai fina.
Se umplu gutuile cu umplutura, se pudreaza cu putina faina si se rumenesc in unt.
Se pregateste sosul caramel din 2 linguri de zahar. Cand adevenit caramel se adauga untul si apa. Se adauga pulpa de gutui tocata.
In vasul in care am pregatit sosul se adauga gutuile rumenite. Se complecteaza cu cidru de mere, care ii va da sosului un gust aparte si apa, pana la jumatatea gutuilor.
Se sala vasul acoperit la foc mic. Se incearca cu o scobitoare sau cu varful unui cutit. Se mai da la cuptor cca. 7-8 minute. Sunt foarte bune, incercati!